Mi köze van a testmozgásnak a sebgyógyuláshoz?

Egy sérülést követően, annak kezelése során mindig arra törekszünk, hogy a seb gyorsabban begyógyuljon és maradéktalanul eltűnjön. Bár erre kevesen gondolnak, remek kiegészítője a sebápolásnak a testmozgás, amely elősegíti a gyógyulást. 

Miként hat a testmozgás a sebek gyógyulására?

A rendszeres fizikai aktivitás pozitív hatással van az immunrendszere, ráadásul olyan gyulladásgátló hatású citokineket szabadít fel, melyek javítják az izomszövetek újjáépítését. Mindemellett az edzés során a kortizolszint is növekszik, ez körülbelül 25%-al gyorsítja a sebgyógyulás menetét.

Számos felmérés és kutatás bizonyítja mindezt

Igen sokféle kutatás született már a témában, amelyek nagy része azt bizonyítja, hogy a mérsékelt testmozgás felgyorsítja a sebgyógyulás ütemét. Sőt, bizonyították azt is, hogy a folyamatos fizikai aktivitás gyorsítja a vér áramlását, ezzel együtt pedig csökkenti a gyulladás kialakulásának valószínűségét is. Ha pedig nincs gyulladás, sokkal gyorsabbá válik a sebgyógyulás folyamata is.

Mérsékelt, de rendszeres

Nem arról van szó, hogy naponta órákat kell edzéssel tölteni, a mérsékelt, de rendszeres mozgás komoly sikerekkel kecsegtet a sérülések regenerálódása terén. Heti három-öt alkalommal 30 perc sport már tökéletes megoldás lehet. Lényeges emellett olyan mozgásformát választani, amely nincs hatással a sebre. Vagyis ha például a lábon van a sérülés, a futás nem javasolt, ám a sokkal kímélőbb kerékpározás már igen. Mindezek által pedig javul az általános közérzet is.

Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont kérés

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező