TOP 3 kezeléstípus, melyet a sebkezelő szakorvos végez

A sebkezelés típusát meghatározza a seb fajtája. Megkülönböztetünk akut és krónikus sebet, továbbá kialakulásának oka szerint mechanikus, kémiai és termikus sérüléseket. A következőkben a három leggyakoribb sebkezelés típust osztjuk meg, amelyeket a sebkezelő szakorvos végezhet.

Sebfertőtlenítés

Kisebb sérülések, úgy mint horzsolás, vágás, hajszáleres vérzéssel járó sérülések esetén a sebkezelő szakorvos először eltávolítja a sebbe került idegen anyagokat, ezt követően fertőtleníti a sebet és annak környezetét. Krónikus sebek, úgy mint felfekvés, fekély, valamint a diabéteszes láb kezelése is magában foglalja a sebfertőtlenítést. Különböző sebfertőtlenítő spray-k és oldatok állnak rendelkezésre, érdemes a házi patikában is tartani, hogy a hirtelen kialakult sérüléseket magunk is kezelni tudjuk.

Műtéti eljárás

A sebkezelő szakorvos feladata a sebszélek műtéti úton történő egyesítése, továbbá az elhalt szövetrészek eltávolítása. Akut sérüléskor, főleg roncsolt sebnél szükséges a seb műtéti úton történő zárása. A krónikus sebek esetén gyakran lép fel szövetelhalás, amelyet sebészeti úton el kell távolítani. A seb méretétől függ, hogy milyen sebzárási technikát alkalmaz a sebész szakorvos.

Sebkötözés

A sebkezelés utolsó fázisa a seb fedése valamilyen kötszerrel. A seb típusától függ, hogy milyen kötszert alkalmaz a sebkezelő szakorvos. A kisebb sérüléseket általában fedőkötéssel látja el. A krónikus sebeket jellemzően modern kötszerrel fedi, mint például hidrokolloid, alginát alapú kötszer. Ezek a típusok megteremtik az ideális sebkörnyezetet, mely által a seb nem szárad ki, a felesleges váladékot felszívja, valamint lecsökkenti az elfertőződés kockázatát. Kötszerrel mindig el kell látni a sebet, ugyanis a kötés nélkül szabadon hagyott sérült bőr hajlamos az elfertőződésre, védelem hiányában további ártalmaknak van kitéve.

Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont kérés

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező