Az aranyér kezelése – okok, tünetek és lehetőségek

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

    Mielőtt szót ejtenék, miként lehetésges az aranyér kezelése , érdemes többet megtudni magáról az aranyérről. Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) a végbélnyálkahártya alatt található érköteg. A szabályos végbélműködéshez, a széklet tartásához, illetve a megfelelő székletürítési mechanizmushoz pótolhatatlan szerepe van ezen érhálózatnak, érpárnázottságnak.

    A leggyakrabban egy igen sokakat érintő, kellemetlen betegséget értünk rajta, amelyet visszérjellegű értágulat okoz és a végbél utolsó szakaszának nyálkahártyáját érinti. Ez akkor alakul ki, amikor az itt futó erek a végbél és a végbélnyílás falában kitágulnak, és ezzel egyidejűleg a bennük levő keringés lelassul. Vannak olyan aranyerek, amelyek kívülről is láthatók, míg léteznek olyanok, amelyekre csak a szakorvosi vizsgálat során derül fény.

    Aranyér kezelése

    Mitől alakulhat ki az aranyér?

    Kialakulásának számos különböző oka lehet. Okozhatja például öröklött vénafal gyengeség, tartós székrekedés, de köze lehet hozzá a mozgásszegény életmódnak, a megterhelő fizikai munkának, a túlsúlynak vagy éppen a nem megfelelő táplálkozásnak is.

    Milyen tünetei vannak az aranyérnek?

    A betegség tipikus tünetei közé tartozik a végbélnyílás környékének viszketése, a vérfoltos toalettpapír, a székeléskor jelentkező fájdalom vagy éppen a fájdalmas kitüremkedés megjelenése. Fontos, hogy már az első tüneteknél érdemes felkeresni egy szakembert, ugyanis minél hamarabb kezelésre kerül sor, annál könnyebben gyógyul és kevesebb gondot okoz.

    Az aranyér kezelése –  lehetőségek

    Maga az aranyér kezelése sok mindentől függ, főleg a nagyságától és állapotától. Segíthet a helyi kezelés, a speciális kúpok és ülőfürdők, gyógyszerek használata, de szükség lehet adott esetben injekciós eljárásra is. Ezekről minden esetben szakember dönt, alapos vizsgálatot követően.

    Sokat segíthet a megfelelő, rostdús étrend tartása is, ugyanis ez tisztítja a vastagbelet, javítja a bélmozgást és segít elkerülni a székrekedést. A megfelelő étrend csökkenti az emésztőszervi daganatok, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és az epeproblémák veszélyét is. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a rendszeres aktivitás serkenti az anyagcserét és az emésztést, sőt, speciális torna is létezik az ilyen jellegű problémákra.

    Az otthoni kezelési módszerek, mint a meleg ülőfürdők, a megfelelő higiénia és a vény nélkül kapható aranyér kenőcsök, jelentős enyhülést nyújthatnak a tünetekre. Az aranyérrel kapcsolatos problémák kezelésében a természetes alapanyagokból készült termékek is segíthetnek, mint például az aloe vera vagy a varázsmogyoró.

    Mikor szükséges a műtéti beavatkozás?

    Az aranyér kezelése súlyosabb esetekben műtéti beavatkozást igényelhet. A beavatkozás szükségességét mindig alapos orvosi vizsgálat előzi meg, amely során a szakember felméri az aranyér állapotát és az egyéni egészségi tényezőket.

    Számos műtéti eljárás létezik az aranyér kezelésére. A leggyakoribb eljárások közé tartozik a ligálás. Ekkor az aranyér alapját egy gumigyűrűvel elkötik, ami megszünteti a vérkeringést az érintett területen, így elsorvad és leesik. Másik gyakori módszer a szkleroterápia. Ekkor az aranyérbe injekciózott vegyi anyagok segítségével az ér összezsugorodik és végül megszűnik. Súlyosabb esetekben a sebészeti eltávolítás lehet csak megoldás, vagyis a hemorhoidectomia. Végül, de nem utolsó sorban gyakran alkalmaznak lézeres eljárást is, ami kevésbé invazív, így gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé.

    Az aranyér megelőzése és hosszú távú kezelése

    A betegség megelőzésének egyik legfontosabb módja a megfelelő étrend és életmód fenntartása. A rostdús étrend, a megfelelő hidratáció, a rendszeres testmozgás és a túlzott ülőmunka elkerülése mind hozzájárulhatnak az aranyér kialakulásának megelőzéséhez.

    Az aranyér krónikussá is válhat, ezért fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és a folyamatos kezelés. Az időben történő orvosi beavatkozás megelőzheti a súlyosabb szövődmények kialakulását, mint például a vérszegénység vagy az esetleges fertőzések.

    A kezelése sokrétű lehetőségeket kínál, de minden esetben fontos, hogy a megfelelő szakember irányítása alatt történjen. A korai felismerés és az időben történő beavatkozás nagyban hozzájárulhat a gyors gyógyuláshoz és a kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

    Sebkezelési centrumaink

    Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

    Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

    Időpontkérés orvoshoz



      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

      Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

        A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező