Mennyi cinket ajánlott bevinni naponta?
A cink ajánlott napi beviteli mennyisége 10-15 mg. Legfőbb forrása az osztriga, kagyló, búzacsíra, a további gabonafélék és különféle húsok, valamint a hüvelyesek. Amennyiben tabletta formájában vinnénk be a szervezetünkbe a cinket, javasolt két étkezés között bevenni a tablettát, ugyanis az egyidejűleg fogyasztott magas rosttartalmú ételek rontják a felszívódás mértékét. A cink nem raktározódik a szervezetben, emiatt gondoskodnunk kell a napi szintű beviteléről, lehetőleg a legtermészetesebb úton, azaz a megfelelő táplálkozással.
A cink szerepe a szervezetben
Legfőbb szerepe a sejt membránstruktúrájának fenntartásában van. A cinkhiány a sejtfal sérülékenységét növeli, így az kevésbé ellenálló a károsító hatásokkal szemben. A cink részt vesz az enzimműködésben, a DNS térszerkezetének beállításában, továbbá befolyásolja a hormonrendszer működését. Jótékony hatással van a bőrre, ugyanis elősegíti a gyulladás csökkentését és a sebgyógyulást. Mindezt antibakteriális tulajdonsága révén éri el, így hozzájárul a hámosításhoz és a mielőbbi regenerációhoz. A sebgyógyulásban amiatt is nagy szerepe van a cinknek, mert részt vesz a vércukorszint szabályozásában. A magas vércukorszint szűkíti az ereket, ezáltal kevesebb vér jut el a szövetekhez. Ez nagyban rontja a sebgyógyulás folyamatát, és ezzel együtt megnő a regenerációs idő is.
Mit okoz a cink hiánya?
A változatos ételek fogyasztásával elegendő cinket juttathatunk a szervezetünkbe, ám különböző betegségek, mint például a Chron-betegség, irritábilis bélszindróma következtében csökken a tápanyagok felszívódási esélye és ezzel vitaminhiány alakulhat ki. A cink hiánya csökkenti az immunrendszer ellenálló képességét, a szervezet fogékonnyá válik a fertőzésekre. A gyermekkori cink hiány negatív hatással van a testi fejlődésre, továbbá növeli a vírusfertőzések kialakulásának kockázatát.