Gyümölcsök
A gyümölcsök közül nem mindegyiket fogyaszthatják a cukorbetegek, például az aszalt gyümölcsöket kerülniük kell a magas cukortartalmuk miatt. A kivi, citrom, áfonya, málna, és az eper nagyobb mennyiségben is fogyasztható. A banán, szőlő, sárgadinnye szintén kerülendőek. Főétkezés után, ha édességhiány jelentkezne, egy maréknyi gyümölcs elfogyasztása jobb döntésnek bizonyul, szemben egy szelet tortáéval. Készíthetünk különböző turmixokat, gyümölcssalátákat. Amennyiben a desszert igényel tejszínt, vagy tejet az elkészítéshez, válasszuk az alacsony zsírtartalmú készítményeket.
Zöldségek
A tízórai vagy uzsonna mellé iktassunk be friss zöldséget, salátát, zöldséglevet. A különböző zöldségekből elkészített saláták tökéletesen beilleszthetőek a nassolnivalók közé. A cukorbetegek mindenféle zöldséget fogyaszthatnak, a magas szénhidráttartalmúakat azonban le kell mérni, hogy ne lépjük túl a napi ajánlott szénhidrátmennyiséget.
Olajos magvak
A leggyakrabban fogyasztott olajos magvak közé soroljuk a diót, a földimogyorót, a pisztáciát, a napraforgómagot és a mandulát. Számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint például B1, B6 vitamint, olajsavat, linolsavat, magnéziumot, foszfort, stb. A cukorbetegek bátran fogyaszthatják őket, kiváló tápanyagforrásként szolgálhatnak akár a tízóraiba beépítve, akár délutáni harapnivalóként is bátran fogyaszthatóak.
A cukorbetegeknek kiemelten ügyelniük kell étkezésükre és az előírt diéta betartására. A helyes táplálkozás elősegíti a vércukor normál szinten való tartását, mellyel a diabétesz súlyos következményei elkerülhetőek. Az egészséges táplálkozás megfelelő szinten tartja a koleszterint, ezáltal csökken az érelmeszesedés kialakulásának kockázata.