A helyes kézmosás 30 másodpercig tart és az alábbi lépésekből áll:
1. A kéz bevizezése: Mindegy, hogy hideg vagy meleg vízzel mosunk kezet.
2. Beszappanozás: A benedvesített kezeket úgy kell beszappanozni, hogy teljesen lefedje a kezet, elöl és hátul is.
3. Kézfertőtlenítés: Ez a lépés fontos, hogy legalább 20 másodpercig tartson. Alaposan tisztítsuk meg a kezeket, a beszappanozott tenyeret körkörös mozdulatokkal dörzsöljük, nem megfeledkezve az ujjak közötti részekről és a körmökről sem.
4. Öblítés: A szappant bő vízzel öblítjük le a kezünkről.
5. Szárítás: A kézmosást követően alaposan töröljük szárazra a kezet egy tiszta törülközővel vagy papírtörlővel. A levegővel működő kézszárítók használata nem javasolt, mert esetükben a mikroorganizmusok szóródása nagyobb, mint az egyszerű papír kéztörlők használatával.
A kézmosást sem célszerű túlzásba vinni, nem javasolt sem a túl hosszú ideig tartó, sem a túl gyakori kézmosás.
Mindenképp fontos, hogy tiszta legyen a kezünk mielőtt eszünk, főzünk, sminkelünk, gyógyszert veszünk be, sebkezelést végzünk, vagy kisbabával, vagy betegekkel érintkezünk.
Ezen tevékenységek után pedig kötelező kezet mosni: illemhely használata, orrfújás, tüsszentés, takarítás, cipőpucolás, szeméttel vagy szeméttárolóval való érintkezés, nyers hússal való munka, sebkezelés, állatsimogatás.