A sófogyasztás hatása a cukorbetegség kialakulására

Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

    A cukorbetegségnek két típusát különböztetjük meg. Az I. típusú cukorbetegség autoimmun eredetű megbetegedés, melynek során az inzulint termelő béta sejtek ellen antitestet (ellenanyagot) termel a szervezet, mert azokat idegenként ismeri fel. Bármely életkorban előfordulhat, legfőbb tünetei a fogyás, szomjúságérzet, fokozott vizeletürítés, fáradékonyság. A II. típusú cukorbetegség esetén ugyan a hasnyálmirigy termel inzulint, azonban azt a sejtek nem képesek érzékelni, így a vérben tartósan magassá válik a glükóz szintje.

    Megkülönböztetünk felnőttkori látens autoimmun diabéteszt (LADA), mely jellemzően felnőtt korban alakul ki, és gyakran összetévesztik az I. típusú cukorbetegséggel. Összehasonlítva a két betegséget, az I. típusú diabétesz markáns tüneteket produkál, míg a LADA tünetek nélkül, látens módon jelenik meg, abszolút inzulinhiányt okozva. Ellenanyag termelés kimutatható a vérben, valamint tüneteit tekintve a kettes típusú diabéteszre hasonlít. Egy tanulmány szerint a sófogyasztás hatással van a LADA típusú cukorbetegség kialakulására. A kutatás szerint a több, mint 3,15 g/nap nátrium fogyasztás 58%-kal növeli a cukorbetegség kialakulását. A diabéteszre szövődményei miatt, az életminőségre jelentősen negatívan ható betegségként tekintünk. Leggyakoribb szövődményei az erek károsodása, érelmeszesedés, valamint az idegbántalom. Ezen állapotok további következményekkel járnak, mint például a szem és vese ereinek károsodása a szerv funkcióját jelentősen csökkentik. Az idegek károsodása miatt gyakrabban alakulnak ki sérülések a végtagokon, melyek nehezített kezelése akár amputációhoz is vezethet.
     
    Az életmód jelentős hatással van egészségünkre. Némely élelmiszer, mint például a félkész-, kész termékek, konzervek, pástétomok magasabb sótartalommal rendelkeznek, így tudatlanul a szervezetbe sokkal több sót juttatunk be, mint amennyi a napi ajánlott mennyiség lenne. Étkezéseinkbe iktassunk be natúr zöldségeket, húsokat, az ízesítésüket pedig a só helyett fűszerekkel oldjuk meg. Az ételek ízesítésére megfelelő módszer a pácolás, amelynél olívaolaj és fűszerek felhasználásával kiváló ízhatást érhetünk el.
     
     
    Források
    https://advancedtissue.com/2017/10/salt-consumption-linked-to-diabetes-risk/
    https://www.ajmc.com/newsroom/consumption-of-salt-associated-with-increased-risk-of-type-2-diabetes-researchers-say

    Sebkezelési centrumaink

    Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

    Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

    Időpontkérés orvoshoz



      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

      Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

        A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező