Anyajegy eltávolítás

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  Az anyajegyek olyan pigmentált sejtek csoportjai, amelyek az úgynevezett melanociták által termelődnek a bőrünkben. Ezek olyan sejtek, amelyek melanint termelnek, és ez a pigment felelős a bőrünk, a hajunk, valamint a szemünk színéért is. A legtöbbjük születésünktől a negyvenes éveinkig jön létre, és vannak, amelyek idővel elhalványulnak.

  Az anyajegyek általában barna vagy fekete színűek lehetnek, de vannak olyanok is, amelyek vöröses vagy rózsaszínűek, a színük egységes. Általánosságban szimmetrikusak, tehát az egyik felük tükörképe a másiknak, legtöbbször kerek vagy ovális formájúak. 6 milliméternél kisebb az átmérőjük, éles és jól meghatározott széleik vannak. A leggyakoribb a bőr két felső rétegében kialakuló festékes anyajegy, melyekkel nincs sok gondunk. Előfordulnak viszont olyanok is, amelyek mélyebb rétegekből indulnak ki, a felületük karfiolszerű, és nem ritkán szőrszálakat is tartalmaznak. Ezek akár 20 cm átmérőjűek is lehetnek, melyek azon kívül, hogy esztétikailag nem mutatnak túl szép látványt, hamarabb elrákosodhatnak.

  Az egészséges bőr megőrzése és az anyajegyek védelme érdekében érdemes megfelelő fényvédőt használni, illetve védőruházatot viselni. Jó, ha kerüljük a túlzott napsugárzást, különösen a legforróbb órákban. A túlzott napfénynek való kitettség hozzájárulhat az anyajegyek megjelenéséhez és változásaihoz. Időről időre érdemes önvizsgálatot tartani, és megvizsgálni az anyajegyeinket, illetve időnként bőrgyógyászati ellenőrzést végeztetni. A szakember segíthet az anyajegyek értékelésében és nyomon követésében, fel tudja ismerni a potenciálisan kóros anyajegyeket, és szükség esetén további vizsgálatokat vagy eltávolítást javasolhat.

  Miért fontos az anyajegy eltávolítása?

  Az anyajegyek eltávolítása szükségessé válhat, ha a bőrkinövés valamilyen módon megváltozik. A bőrgyógyászok szerint ezek a változások komoly problémára utalhatnak, ideértve akár a melanóma kialakulását is. Az anyajegyek figyelése és az időben történő eltávolítás kulcsfontosságú a bőrrák megelőzése érdekében.

  Mikor érdemes eltávolítani az anyajegyet?

  Az anyajegyek túlnyomó része ártalmatlan, de ha az alábbi változások bekövetkeznek, azonnal konzultáljunk bőrgyógyásszal:

  • Megváltozik a méret vagy növekszik.
  • Lapos felszín megvastagszik, dudorossá válik.
  • Határa elmosódik, aszimmetrikussá válik.
  • Vérezni vagy viszketni kezd.
  • Begyullad, fájdalmassá válik.
  • Színében változás látható, sötétebb vagy világosabb lesz.

  Anyajegy eltávolítása, rákos anyajegy, félelmek, felismerés, megelőzés

  Milyen módszerekkel távolítják el az anyajegyet?

  Szikés anyajegy eltávolítás

  A pigmentes anyajegyeket sebészi úton, szikével távolítják el. Ez biztosítja a szövettani vizsgálat szempontjából megfelelő kimetszést, és a biztonsági zóna is eltávolításra kerül. A melanómára utaló gyanú esetén a kimetszett terület nagyobb lehet, mint maga az anyajegy. A helyi érzéstelenítés után a beavatkozás időtartama kb. 20 perc. A varratszedést követően fontos a seb körüli bőr vízmentessége.

  Lézeres anyajegy-eltávolítás

  Pigment nélküli vagy éranyajegyek esetén alkalmazzák a lézeres eljárást. A lézerfény roncsolja az anyajegyet, minimalizálva a vérzést és a környező bőr károsodását. Az érzéstelenítés itt is alkalmazott, és a gyógyulás gyorsabb, kevesebb hegképződéssel jár.

  Anyajegy eltávolítása égetéssel

  Az elektrokauterrel magas hőmérsékleten történő égetés során a pigment nélküli kinövéseket távolítják el. Az égetést követően kenőcsös kötésre van szükség, és a heg gyorsabban gyógyul. Ez a módszer kisebb hegesedéssel jár, de csak pigment nélküli anyajegyeknél alkalmazzák.

  Műtét fájdalommentesen: Érzéstelenítés és Varratszedés

  A műtét során alkalmazott érzéstelenítés teljesen fájdalommentessé teszi a beavatkozást, bár az injekció beadása némi fájdalmat okozhat. A varratszedés gyors és fájdalommentes.

  Műtét előtt és után: Praktikus tanácsok

  Előkészületek

  Műtét előtt nyugodtan ehetünk, ihatunk, és a mindennapi gyógyszereket is bevehetjük. A véralvadásgátló esetén konzultáljunk a bőrgyógyásszal.

  Utókezelés

  Szikés eltávolítás esetén kerüljük a víz érintkezését a sebbel, inkább zuhanyozzunk. Vízálló sebtapasszal fedjük le, és heg kenőcsös kezeléséről konzultáljunk az orvossal. Az uszodát és sportolást azonban hanyagoljuk a gyógyulás idején.

  A Legbiztonságosabb Módszer: Szikés Anyajegy Eltávolítás

  Bár léteznek kíméletes eljárások, a szikés anyajegy eltávolítás a legbiztonságosabb módszer, különösen, ha melanomára van gyanú. A sebészeti eljárásokkal az egész anyajegyet és a környező biztonsági területet is eltávolítják, biztosítva a szövettani vizsgálat pontosságát.

  Az anyajegy eltávolítása fontos lépés lehet a bőr egészségének megőrzése érdekében. A szakértői tanácsok és a megfelelő eljárás kiválasztása biztosítja a hatékony és biztonságos műtéti beavatkozást. Tartsuk szem előtt a rendszeres bőrvizsgálatok fontosságát, és konzultáljunk bőrgyógyásszal minden gyanús elváltozás esetén.

  A bőrrák korai felismeréséről és kezeléséről további információkat olvashatsz a Bőrrák Alapítvány weboldalán.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező