Cukorbetegség és szövődményei, sebek, diabétesz láb

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  Minden év november 14-én az egész világon ünnepeljük a Cukorbetegség Világnapját annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a cukorbetegség globális terjedésére és annak súlyos szövődményeire, valamint a betegségben érintett emberekre.

  Emellett a világnap lehetőség arra is, hogy megosszuk az információkat a betegségről és a megelőzésről. Ezen a napon ünnepeljük a tudatosság és a közösségi támogatás erejét, melyek segíthetnek a cukorbetegeknek hosszabb és egészségesebb életet élni.

  Cukorbetegség típusai, kialakulása

  A cukorbetegség, vagyis a diabétesz (diabetes mellitus) az anyagcserebetegségek egyik leggyakoribb formája, amely világszerte milliókat érint.

  Az 1-es típusú diabétesz (IDDM, vagyis az inzulintól függő diabétesz) esetében a hasnyálmirigy nem termel inzulint. A betegség ilyen típusa általában fiatalkorban vagy gyermekkorban alakul ki. A betegség oka az immunrendszer által előidézett inzulintermelő béta-sejtek megsemmisülése vagy károsodása. Ennek eredményeként a betegeknek inzulininjekciókra van szükségük az étkezések utáni vércukorszint normális szinten tartásához.

  A 2-es típusú diabétesz (NIDDM, vagyis nem inzulintól függő diabétesz) a felnőtteknél gyakoribb, de egyre több gyermeknél is megjelenik. A cukorbetegség ezen formája az inzulin hatékonyságának csökkenése miatt jelenik meg. A sejtek nem tudják megfelelően hasznosítani az inzulint, és ennek eredményeként a vércukorszint emelkedik. Kezdetben diétával és életmódbeli változtatásokkal kezelhető, de idővel gyakran inzulinszükséglet alakul ki.

  A diabétesz érintettséghez számos tényező járulhat hozzá. A genetikai hajlam az egyik legfontosabb ebben. Ha a családban már előfordult diabétesz, növekszik a betegség kockázata. Az 1-es típusú diabétesz esetén az autoimmun reakciók is hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Bizonyos környezeti tényezők, például vírusfertőzések, illetve a csecsemőkorban és gyermekkorban történő táplálkozási tényezők is szerepet játszhatnak a betegség előfordulásában, különösen az 1-es típusú diabétesz esetében. A 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát az elhízás és a fizikai inaktivitás növelik. Az elhízás hatására a szervezet nem képes hatékonyan hasznosítani az inzulint, és ennek eredményeként a vércukorszint emelkedik.

  Diabétesz láb kialakulása

  A cukorbetegség számos súlyos szövődményt okozhat, de közülük az egyik legveszélyesebb a diabétesz láb, amelynek oka a hosszú ideje fennálló magas vércukorszint. A diabétesz láb a cukorbetegség következtében kialakult idegkárosodás (diabetikus neuropátia) és érrendszeri problémák (vaszkuláris károsodás) következménye.

  A betegség a lábakon jelentkezik, amely megfelelő figyelem és gondos kezelés nélkül súlyos szövődményekkel járhat. A hosszú ideig magas vércukorszint sérüléseket okozhat az idegekben, ami a lábak érzéketlenségét okozhatja. A beteg nem érzékeli a sérüléseket vagy nyomást, amely súlyosabb problémákhoz vezethet. Így könnyen jönnek létre sérülések és sebek, melyek könnyen fertőzésbe mennek át. Az érrendszeri problémák miatt pedig a lábak vérellátása romlik, ami lassítja a sebek gyógyulását, és növeli az amputáció kockázatát. Ezek mellett a keringés romlását okozó dohányzás, egy korábbi lábfertőzés vagy sebesedés, illetve akár a nem megfelelő lábápolás is hozzájárulhatnak a diabétesz láb kialakulásában. A rosszul megválasztott cipők is kockázatot jelentenek

  Diabétesz láb kezelése és megelőzése

  A diabétesz láb megelőzése és kezelése kiemelkedően fontos a cukorbetegek számára. A megelőzés érdekében több fontos dolgot tehetünk.

  A rendszeres vércukorszint mérések és az orvos által előírt inzulin- vagy gyógyszeres kezelés betartása elengedhetetlen. Így beállítható az ideáli vércukorszint, amely elejét veszi a diabétesz láb megjelenésének.

  Fontos a rendszeres lábápolás, például lábmosás, nem túl forró vízben, és lábápoló krémek használata. Nem szabad hagyni, hogy a bőr túlságosan kiszáradjon, és kerülni kell a körömápolás során a sérüléseket. Javasolt a láb formájának megfelelő, kényelmes cipők viselése, amelyek nem szorítják a lábat, valamint megfelelő támaszt nyújtanak. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás is segíthet a vércukorszint szabályozásában, a dohányzásról való leszokás pedig javíthatja a láb vérkeringését.

  Ha bármilyen gyanús vagy sérült területet észlel a lábán, azonnal ellenőriztesse azt orvosával. A rendszeres szakorvosi ellenőrzések is segítenek a diabétesz láb korai felismerésében, és lehetőséget adnak a problémák kezelésére.

  Összefoglalva, a diabétesz láb súlyos szövődmény, de megelőzhető vagy kezelhető kellő odafigyeléssel és gondos kezeléssel. Fontos újból hangsúlyozni a cukorbetegség megfelelő kezelésének fontosságát. Nem szabad hagyni, hogy a diabétesz láb súlyosbodjon.

  A diabétesz kialakulása számos tényezőtől függ, és genetikai hajlam, életmódbeli tényezők és környezeti hatások egyaránt szerepet játszanak benne. A diabétesz kórismézése és kezelése elengedhetetlen a súlyos szövődmények elkerülése érdekében, és az egészséges életmód a diabétesz megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik.

  Az információ, a prevenció és az egészségügyi gondoskodás segít a cukorbetegeknek hosszabb és egészségesebb életet élni. Mindenekelőtt pedig forduljunk orvoshoz a cukorbetegség és az ezzel járó szövődmények megelőzésének és kezelésének támogatására.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező