Fagyás okozta sérülések

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  Téliesre fordult az időjárás, a hideg idő beköszöntével most már akár napközben is tapasztalhatunk nulla fok alatti hőmérsékletet. Az alacsony időjárási körülmények között fokozott figyelmet kell fordítani a testünk hőmérsékletének szinten tartására. Abnormálisan alacsony testhőmérséklet esetén hipotermia vagy más néven kihűlés következik be. Ehhez kapcsolódhat fagyási sérülés is, ami általában nem érinti a teljes testet, csak bizonyos testrészekre terjed ki.

  A hideg időjárásnak kitett környezetben való tartózkodás során számos bőrprobléma jelentkezhet, amelyekre érdemes odafigyelni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a fagyási sérüléseket, azok tüneteit és hatékony kezelési módszereit.

  A hipotermia tünetei és fokozatai

  A kihűlés akkor alakul ki, ha túl hosszú időt töltünk alacsony hőmérsékleti körülmények között, a test pedig nagyobb mennyiségű hőt ad le, mint amennyit meg tud termelni. Ekkor a test belsejének hőmérséklete veszélyesen alacsonyra csökken, a normális (36,5-37,5 ℃ között) helyett alacsonyabb. Ez súlyos egészségügyi kockázatokat hordoz magában, és az ilyen típusú sérülések különféle szervek és szervrendszerek károsodását okozhatják. Súlyosabb esetben a kihűlés életveszélyes lehet, hiszen ez a folyamat az egész szervezetet érinti.

  A különböző fokozatokban megjelenő tünetek közé tartozik a hidegrázás, az izomremegés, a fokozott szívverés, a zavartság és az eszméletvesztés. A túlzott hidegre a szervezet a perifériás vérkeringést lecsökkenti, ez pedig fagyási sérülés kialakulásához vezethet a kész és láb ujjain.

  Fagydaganatok és kezelésük

  Azokat a bőrduzzanatokat, melyek a hideg és nedvesség együttes hatására alakulnak ki, valamint viszketnek és fájnak, fagydaganatoknak nevezzük. A fagyással ellentétben ezek akár már nulla fokos hőmérsékleten is kialakulhatnak, ha valaki nagyon sokáig tartózkodik alacsony hőmérsékletű körülmények közt. A fagydaganatok főként azoknál az embereknél alakulnak ki, akik valamilyen keringési problémával küzdenek. Akkor is előfordulhat, ha a véráramlást valamilyen akadály korlátozza, például túl szűk cipő viselése. A probléma elsődlegesen a lábfejeken, a kezeken és a füleken jelentkezik, mivel ezek vérellátása kevésbé jó.

  A fagydaganatok alapvetően maguktól meggyógyulnak, a gyógyulási folyamat azonban több, akár három hetet is igénybe vehet. Fontos, hogy a gyógyulási folyamat alatt oda kell figyelni a beteg testfelület melegen tartására, valamint arra, hogy a viszkető gyógyuló felületet ne vakarják. Ezt az erre a célra leginkább megfelelő géllel lehet enyhíteni.

  Fagyási sérülés típusai és súlyossági fokozatok

  A hideg időjárás, különösen extrém hidegek esetén a fagyás olyan sérülések sorozatát jelenti, amelyek a szövetek fagyasztásából és a jégkristályok kialakulásából erednek. A folyamat az égési sérüléshez hasonlóan viselkedik. Az érintett terület érzéketlenségével kezdődik, majd a hideghatás után néhány órával sebek jelentkeznek a hidegnek leginkább kitett helyeken. Ezek jelen esetben is az ujjak, lábak, orr és fül környéke, és súlyosságuktól függően különböző kezelési módszereket igényelnek.

  Típusai közé tartozik az elsőfokú vagy felületes fagyás, amely enyhe bőrpírt – ami lehet livid (kékes vagy hamuszín) vagy vörös – és fájdalmat okoz. A másodfokú, már súlyosabb bőrkárosodást és vízzel teli hólyagokat eredményez a sérült területen. Ha a hideghatás tartós, vagy nagyon alacsony a hőmérséklet, akkor akár az izom, inak, idegek, sőt csontok is megfagyhatnak. Ilyenkor beszélünk harmadfokú fagyásról. Ekkor a mélyebb szövetek is károsodnak, ami súlyos fájdalmat okoz. A legsúlyosabb típus a negyedfokú fagyás, amikor a hólyagok elfekélyesednek, a szövetek pedig elhalnak. Ez azt eredményezi, hogy az adott testrész érzéketlenné válik. Ilyen esetekben sokszor csak az érintett terület sebészi eltávolítása marad megoldásként, rosszabb esetben akár végtag amputáció is szükséges lehet. Így az ilyen típusú sérüléseknek hosszú távú hatásai is lehetnek. A korábban elszenvedett fagyások növelhetik a szervezet hajlamát a későbbi fagyásra, és hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

  Megelőzés és kezelés

  Ezeket a sérüléseket megfelelő réteges öltözködéssel előzhetjük meg elsődlegesen. Ez lehetővé teszi, hogy a testhőmérsékletet könnyen szabályozzuk, és reagáljunk a környezeti változásokra. Kiemelten fontos az elővigyázatosság és a megfelelő védelem, különösen hideg időjárási körülmények között. Fontos, hogy a szervezet meleg maradjon, és fokozottan figyeljünk a kihűlés jeleire.

  Amennyiben fagyás gyanúja merül fel, az érintett területeket lassan, fokozatosan és óvatosan el kell kezdeni melegíteni. Kerüljük a forró víz vagy melegítőkészülékek hirtelen és közvetlen alkalmazását, mivel a hideg okozta káros hatásokra érzékeny szövetek könnyen megsérülhetnek. Javasolt langyos vízbe helyezni az érintett testrészt, ez segíthet felgyorsítani a keringést és a melegítést.

  A testen keletkezett sebek megfelelő ápolást igényelnek a gyógyuláshoz. Óvatosan tisztítsuk meg ezeket enyhe szappanos vízzel, kerülve a dörzsölést vagy a durva tisztítószereket, mivel a sérült bőr érzékenyebb lehet. A melegítést követően az érintett területeket tartsuk szárazon. Ez egyrészt azért fontos, mivel a sérült személy a nedves felületek miatt hidegebbnek érzi a levegőt, másrészt ezzel el tudjuk kerülni a nedves környezetből eredő további károsodásokat. A fertőzések kialakulásának megakadályozása érdekében fontos az érintett terület fertőtlenítése is.

  Sebkezelő kenőcsök vagy krémek alkalmazása is segíthet a gyógyulási folyamatban és védelmet nyújthat a további irritáció ellen. Hidratálókat is használhatunk, mivel a hideg időjárás hajlamosabbá teheti a bőrt a kiszáradásra.

  Orvosi segítség és kezelés

  A fagyási sérülés kezelése és az azzal való megfelelő és időbeni foglalkozás létfontosságú a komplikációk elkerülése érdekében. Súlyosabb vagy hosszabb ideig fennálló fagyás okozta sérülések esetén mindig kérjük orvosi segítséget, beleértve a hőfokozat mérését és az egyéb kezeléseket. Az orvosok szakértelmére van szükség a sérülés súlyosságának értékeléséhez, és ők tudják megfelelő kezelési tervet javasolni. Az orvosi vizsgálatok és a megfelelő kezelések kulcsfontosságúak a sérülések súlyosságának csökkentése és az egészség helyreállítása érdekében. Segítenek minimalizálni a hosszú távú szövődmények kockázatát és felgyorsítani a gyógyulási folyamatot.

  Az orvos által jóváhagyott fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentők alkalmazása segíthet enyhíteni a fagyás okozta sérülésekből adódó kellemetlenségeket. Azonban mindig fontos konzultálni az egészségügyi szakemberrel, mielőtt ilyen típusú gyógyszereket alkalmaznánk.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező