Felfekvés – a megelőzés és kezelés fontossága

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  Az ápolás és egészségügy területén számos olyan kihívással találkozhatunk, amelyek az emberi test hosszabb ideig tartó ágyban fekvésével járnak. Az egyik ilyen jelenség, amely jelentős problémákat okozhat a betegek számára, a felfekvés. A felfekvés, más néven dekubitusz, egy olyan súlyos bőrelváltozás, amelyet hosszantartó nyomás és súrlódás okoz a bőr és az alatta lévő szövetek között.

  A felfekvés komoly problémát jelenthet azoknál az embereknél, akik hosszú időn keresztül ágyban fekszenek, például kórházi betegeknél vagy idős személyeknél. Az ágyhoz kötöttség miatt a test folyamatos nyomásnak van kitéve bizonyos területeken, például a hátsó felületeken, a fenéken, a sarkakon vagy a bokákon. Ha ez a nyomás nem enyhül vagy rendszeresen változik, a véráramlás csökken, így a bőr és a szövetek nem kapják meg a szükséges oxigént és tápanyagokat. Ennek következtében a bőr károsodik, fekélyek alakulnak ki, amelyek súlyos fájdalommal és fertőzésveszéllyel járhatnak.

   

  A felfekvés megelőzése

  A felfekvés megelőzése kiemelt fontosságú, és számos módszer létezik annak minimalizálására. Az egyik legfontosabb teendő a rendszeres testmozgás és ágyban történő helyváltoztatás. A betegeket vagy az ágyhoz kötött személyeket rendszeresen kell forgatni, hogy elkerüljék a hosszantartó nyomás hatását. Speciális felfekvést megelőző matracok és párnák is segíthetnek a nyomás elosztásában és a bőr védelmében. Fontos továbbá a bőr megfelelő tisztítása és hidratálása. Emellett érdemes elkerülni a túl szoros ruházatot és a durva anyagokat, mert ezek fokozhatják a súrlódást.

  Felfekvés megelőzése, a fekvőbeteg rendszeres mozgatása

   

  A felfekvés kezelése

  Ha a felfekvés már kialakult, a kezelés sürgősséget igényel. Ez komoly kihívást jelent mind a betegek, mind az egészségügyi szakemberek számára. Első lépésként a beteg fekvő helyzetét meg kell változtatni, a nyomás megszüntetése érdekében. Az érintett területet alaposan tisztítani és fertőtleníteni kell, majd megfelelő sebkezelést kell alkalmazni. Előfordulhat, hogy speciális felfekvés kezelésére szolgáló sebfedők vagy gélek használata is szükséges lehet. Súlyosabb esetben a felfekvés eléri a bőr alatti szöveteket, mint például az izmokat vagy az inakat, vagy akár a csontokat is. Ilyenkor akár sebészeti beavatkozásra is szükség lehet, a gyógyuláshoz vezető út pedig hosszú ideig tartó kezelést jelent. Fontos, hogy a kezelést szakképzett egészségügyi szakember végezze, aki rendszeresen ellenőrzi a seb állapotát és szükség esetén módosítja a kezelési tervet.

  Felfekvés kezelése krémekkel

   

  Az egészségügyben dolgozók edukációja és erőforrás menedzsment

  A felfekvés komoly egészségügyi probléma. Jó hír viszont, hogy megelőzhető és kezelhető. Az egészségügyi szakembereknek, ápolóknak és gondozóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő prevencióra és a felfekvés korai felismerésére. Az oktatás és az ismeretátadás kulcsfontosságú a megfelelő gondozás és a betegek támogatása szempontjából. Emellett az egészségügyi intézményeknek és a gondozási szolgáltatóknak folyamatosan felül kell vizsgálniuk a felfekvés elleni intézkedéseiket, és biztosítaniuk kell a megfelelő eszközöket és szakértelemmel rendelkező személyzetet a megelőzés és kezelés terén.

  Nem győzzük hangsúlyozni a megelőzés és a korai felismerés fontosságát a súlyosabb felfekvési formák elkerülése érdekében. Ebben óriási szerepe van az egészségügyi szakembereknek és gondozóknak. A cél a felfekvés előfordulásának a csökkentése, valamint a betegek számára a biztonságos és kényelmes ápolás biztosítása. A folyamatos kutatások és az innovatív megoldások fejlesztése további előre lépéseket ígérnek, hogy minimalizálják az érintettek fájdalmát és javítsák az életminőségüket.

  A Mediq sebkezelésben, így a felfekvések kezelésében is professzionális segítséget tud nyújtani. Forduljon bizalommal szakértőinkhez IDE kattintva vagy az Ön által kiválasztott sebkezelési centrumhoz tartozó telefonszámon.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező