Hogyan érhető el a sebek gyorsabb gyógyulása?

Horzsolásból eredő kisebb sérülések szinte naponta érik az embert. Általában ezek a karcolások csupán a bőr felső rétegét, az ún. felhámot érintik. A felhám feladata a bőr legfelső védő rétegének fenntartása, azaz a piszok és külső baktériumok elleni védőgát fenntartása. Fontos, hogy vigyázzunk a jelentéktelennek tűnő horzsolásainkra is, tegyünk meg mindent a gyorsabb gyógyulás és az esetleges fertőzés megakadályozásának érdekében.

A következő lépések betartásával elérhető a teljes sebgyógyulás, ráadásul a fertőzés veszélye is minimálisra csökkenthető.

Figyeljük a sebet!

Bármilyen bőrsérülésünk is van, a seb megfigyelése nélkülözhetetlen a helyes kezeléshez. Bár a legtöbb esetben a horzsolások csak a bőrfelszínt érintik, a bőrfelület mindenképpen kárt szenved, amely vágási sérüléssel és vérzéssel párosul. A vérzés általában minimális, és azonnal eláll, de ha mély szakadást tapasztalunk, és a vérzés nem csillapodik 15 percen belül, valószínűleg orvosi segítségre és a seb összevarrására lesz szükség.

Tisztítsuk ki a sebet!

Sok esetben, amikor lehorzsoljuk a bőrünket, valamilyen kemény felülettel találkozik a bőr. A seb kitisztítása azért kulcsfontosságú, mert a baleset következtében apró törmelékek, szennyeződések maradhatnak a sebben. A lemosáshoz érdemes tiszta vizet használni, a seb környékét pedig enyhén szappanos vízzel áttörölni. Amennyiben makacsabb szemcséről/törmelékről van szó, használjunk csipeszt az eltávolításukra. Használható továbbá az erre a célra gyártott, gyógyszertárban kapható sebtisztító oldat vagy spray.

Nedves sebkezelés

Mindig fedjük be a sebet, akármilyen kicsi sérülésről is van szó, ugyanis nedves környezetben gyorsabban gyógyul a bőr, és hamarabb képződnek új bőrsejtek. Ezzel ráadásul elkerülhető a csúnya hegesedés is. Megfelelő kötés használata nélkül a seb hajlamosabb újabb vérzésre és fertőzésre. Tehát miután a sebet megtisztítottuk, alkalmazzunk antibiotikumos kenőcsöt, majd fedjük le nedves környezetet biztosító kötéssel.

Óvatosan mozogjunk!

A horzsolások gyakran a test azon részein fordulnak elő, amelyeket a legtöbbször használunk a mindennapok során, mint például a könyök és a térd. A gyógyulási folyamat során azonban a sérült szöveteknek és ereknek újra kell csatlakozniuk, így ezen testrészek mozgatását érdemes minimálisra csökkenteni. Ha sikerül korlátozni a mozgatásukat, elkerülhetjük az újabb vérzést, és a seb gyorsabban gyógyul.

Figyeljünk oda, mit eszünk!

A tápláló étrend elengedhetetlen minden sebgyógyulásra nézve, beleértve a horzsolásokat. A magas antioxidáns tartalmú étrend, a C-vitamin és a cink fogyasztása is erősen javasolt a gyorsabb sebgyógyulás érdekében. A gyümölcsöket és zöldségeket is tartalmazó táplálkozás segít javítani a sérült szöveteket és izmokat.

Ne piszkáljuk a vart!

A horzsolás gyógyulásának legbiztosabb jele a varképződés. A var piszkálása nyilvánvalóan csábító, ugyanakkor gátolja a teljes sebgyógyulást. A var részben kapcsolódik a sebhez, kapirgálásával újra vérezni kezdhet a sérülésünk. Ez késlelteti a gyógyulási folyamatot, és megakadályozza az új bőr képződésének folyamatát.

Hidratáljuk a sebet!

Mivel a horzsolások a bőrfelszínt érintik, ez a terület gyorsan kiszáradhat. Ez az állapot esetleg megszakítja a gyógyulási folyamatot. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy hidratáljuk a horzsolást a vérzés vagy váladékozás megszűnése után. Sima vazelinnel vagy nyugtató aloe vera géllel kezelhetjük az érintett bőrfelületet. Ez a gél nemcsak nyugtatja a bőrt, hanem serkenti az új sejtek képződését, és így a gyorsabb sebgyógyulást.

Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont kérés

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező