Több millió kórokozó van jelen kezünkön, melyeket bármely érintkezés során könnyedén tudunk terjeszteni. Az alapos kézmosás így nagyban lecsökkenti a kórokozók számát, azonban ügyeljünk rá, hogy minimum 30 másodpercen át mossuk kezeinket, és ajánlott a körömkefe használata is. Környezetünkben a leggyakrabban megérintett felületek közé tartoznak az ajtó és ablak kilincsek, bútorok fogantyúi, továbbá a villanykapcsolók. Ezeket a felületeket érdemes akár naponta alkoholos fertőtlenítővel áttörölni, lecsökkentve ez által a mikroorganizmusok számát. Gondolnunk kell személyes tárgyainkra is, mint például pénztárcára, mobiltelefonra, kulcscsomóra, ugyanis ezen eszközöket is napi szinten megfogjuk, mely által rengeteg kórokozó telepedhet meg rajtuk.
Ne feledkezzünk meg a lakás különböző helyiségeinek higiéniájáról sem. Főként a vizes, párás helyeken telepszik meg a legtöbb kórokozó, így a szellőztetés nem csak a benti levegő frissen tartását szolgálja, hanem a kórokozók számának csökkentését is eredményezi. Kiemelt figyelmet kell fordítani a konyhára, hisz az ételkészítés közben számtalan fertőzésveszély alakulhat ki, leggyakoribbak a nyers hús és a tojás okozta megbetegedések. Ügyeljünk rá, hogy a konyhapult, a kések és vágódeszkák, melyeket rendszeresen használunk, mindig körültekintően tisztítsuk és fertőtlenítsük, hogy minimalizáljuk a fertőzés kialakulásának lehetőségét.
A környezetünk tisztántartása egészségünket szolgálja. A higiénia alapja a személyi higiéniánál kezdődik, azaz a rendszeres kézmosás és ruházatunk tisztántartása ugyanúgy elengedhetetlen, mint a környezetünkben betartott higiénés szabályok gyakorlása.