Miért fáj annyira a seb?

A kisebb és nagyobb sebek egyaránt tudnak borzalmas fájdalmat okozni, hiszen az átmetszett idegvégek ingerülete a legtöbb esetben fennáll. Ennek mértéke természetesen nagyban függ a sérülés mélységétől és típusától is. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Miért fáj?

A sebek fájdalmát az átmetszett idegvégek ingerülete okozza, amelynek nagysága nagyon sok tényezőtől függ. Hatással van rá a sebek minősége, a szövetek ideggazdagsága, de még az egyén érzékenysége is. Ráadásul egy zúzott seb sokszor jobban fáj, mint egy kisebb metszett sérülés, de a bőr sérülése is egészen más típusú fájdalommal jár, mint ha az izom vagy a csont sérül. Sok esetben egy horzsolás is okozhat komoly fájdalmat annak ellenére, hogy teljesen veszélytelen.

Milyen sebtípusokat különböztetünk meg?

Az alkalmi sebek alaki szempontból lehetnek nyíltak vagy zártak, a mechanikus sebek pedig a zúzódások kivételével mind nyíltak. E téren megkülönböztetünk horzsolt, metszett, vágott, szúrt, repesztett, szakított, harapott, lőtt és roncsolt sebet.

Mi lehet az oka annak, ha nem múlik a fájdalom?

Ha egy sebbel járó fájdalom több idő elteltével sem szűnik vagy esetleg erősödik, akkor az lehet tipikus jele a sebfertőzésnek. Ilyen esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Nagyon fontos, hogy az első lépés a seb gyógyulása és a fájdalom mielőbbi elmulasztása terén a sérülés megfelelő ellátása. Ahogy gyógyul a seb, úgy szűnik majd a fájdalom.

Foglaljon időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot foglalni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont foglalás

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező