Milyen betegségek befolyásolják a sebgyógyulást?

A sebgyógyulást nagyon sokféle tényező befolyásolja függetlenül attól, hogy kisebb sérülés, baleset vagy akár egy betegség szövődménye miatt alakult ki seb. Fontos, hogy a gyógyulási folyamatra nem csak a sebkezelés van hatással, számos egyéb dolog is befolyásolja seb regenerációs idejét.

Fontos, hogy milyen típusú sebről beszélünk!

A seb gyógyulása szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy szúrt, horzsolt, lőtt, vágott, és harapott sebről van szó, ugyanis ezek eltérő mélységűek és méretűek lehetnek. Míg egy harapott sérülés esetében jóval hosszabb a gyógyulási idő, addig egy vágott seb az egyenletes sebszélek miatt sokkal könnyebben összeforrnak.

Fontos, hogy milyen korú és súlyú a sérült!

Ez a két tényező egyformán fontos, ugyanis egyrészt a kor előrehaladtával csökken a bőr víztartalma, így rugalmassága is. A faggyúmirigyek működése szintén lecsökkent, így a hegképződés folyamata is lassult. Ezen élettani folyamat lassítja a sebgyógyulás folyamatát. Másrészt a túlsúly negatívan hat a sebgyógyulásra, ugyanis a felhalmozódott testzsír következtében a szövetek oxigénellátása romlik, így a sérült terület oxigén és vérellátása nem kielégítő.

A táplálkozás

Bár sokan nem tudják, de a táplálkozásnak is komoly szerepe van a sebgyógyulásban. A magas szénhidráttartalmú ételek és italok például kifejezetten negatívan hatnak a vércukorszintre, mivel megemelik annak szintjét. Az állandó vércukorszint ingadozás az érfalak elmeszesedéséhez vezet, így a szövetek nem jutnak elegendő tápanyaghoz és vérhez.

A káros szenvedélyek

A káros szenvedélyek, mint dohányzás és alkoholfogyasztás csökkentik az immunrendszer normál működését. A dohányzás hatására megnő a vérben a szénmonoxid szintje, mely által a vér nem tud kielégítő mennyiségű oxigént szállítani a sejtekhez. Az alkohol a vércukorszintet befolyásolja. Ezen káros folyamatok késleltetik a sebgyógyulást.

Háttérbetegségek

Vannak tipikusan olyan betegségek, amelyek nagy mértékben befolyásolják egy-egy seb gyógyulását, még akkor is, ha a kialakulásukban nincs szerepük. A cukorbetegség, vénás elégtelenség, érszűkület, valamint daganatos megbetegedések hatással vannak a sebgyógyulásra. Ezen betegségek során gyakran alakul ki fekély, melynek kezelése hosszas időt igényel. Az alapbetegség kezelésével a szövődmények kialakulása csökkenthető, így a szakorvosi vizsgálat alkalmával célszerű minden tünetet megbeszélni az orvossal.  

Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont kérés

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező