Mit tehet a sebbel élő? Tippek az otthoni gyógyuláshoz

Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

    A sebbel élők mindennapjai alaposan átrendeződhetnek, hiszen hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy hosszabb-rövidebb ideig otthoni kezelésre, ápolásra szorulnak. Felmerül a kérdés: hogyan tudunk mi magunk hozzájárulni a sikeres sebgyógyuláshoz? Ehhez adunk tippeket.

    A gyógyulási idő mindenkinél más ütemben halad. Nagyobb valószínűséggel a fiatal, fitt és alapvetően egészséges emberek gyorsabban gyógyulnak, mint az idősebbek – bár ez sem törvényszerű. A sebgyógyulás sebességét ugyanis számos tényező befolyásolhatja.

    A baktérium által okozott fertőzés jelentősen gyengíti a gyógyulási folyamatot, ezenkívül a helytelen táplálkozás, bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség megléte, bizonyos kezelések, mint a kemoterápia vagy a sugárkezelés, a dohányzás illetve az elhízás lassabb sebgyógyulást eredményeznek.

    Tehát a sebgyógyulás ideje nem, de folyamata azonos módon történik. Először az új, vörös szövetek a seb alsó részén jönnek létre. Ezután új bőr keletkezik, amely mintegy benövi a seb sarkaitól kezdve a vörös szöveteket. Az új szövet növekedéséhez igyekezzünk a legjobb feltételeket megteremteni. Ennek érdekében tiszta, meleg és nedves környezetet kell biztosítani a sebnek.

    • Mossunk mindig kezet! A fertőzések kiküszöbölésének elengedhetetlen eszköze a tiszta kéz. Használjunk vizet és szappant vagy alkoholos kézfertőtlenítőt. Mossunk kezet sebkezelés előtt és után is.

    • Helyezzünk tiszta kötést a sebre. A kötszer távol tartja a baktériumokat, és védi a sebet esetleges behatásoktól, valamint segít elnyelni a sebből távozó váladékot, amely károsíthatja a seb körüli bőrt.

    • Legyünk óvatosak! Védjük a sebünket minden olyan helyzetben, amikor sérülés vagy ütés veszélye áll fenn.

    • Étkezzünk helyesen! A megfelelő ételek biztosítják a gyógyuláshoz szükséges építőelemeket.

    Kötéscsere során az alábbi kellékekre lesz szükségünk:

    • 1 pár kesztyű

    • fiziológiás sóoldat

    • szemetes zacskó

    • szigetkötszer vagy kenőcstüll (sebtől függ, melyiket használjuk)

    • nedvszívó sebpárna

    • kötésrögzítő

    Hogyan távolítsuk el a régi kötést?

    • Elsőként mossunk kezet szappannal és meleg vízzel vagy alkoholos fertőtlenítővel.

    • Vegyük fel a kesztyűt.

    • Lassan emeljük fel a kötszer széleit. Ha nagyon ragad a bőrre, használjunk ragasztó eltávolítót, megnedvesített gézlapot vagy benedvesített papírtörlőt.

    • Tartsuk a bekötözött területet lenyomva, miközben a ragasztószalagot lassan és óvatosan felemeljük. A kötszer széleit a seb közepe felé húzva emeljük le.

    • Ha a kötszer nagyon tapad, lazítsuk meg fiziológiás (9gramm só literenként) sóoldattal.

    • Dobjuk ki a régi kötést egy műanyag szemetes zsákba!

    • Vegyük le a kesztyűt, és mossunk kezet újra!

    Miután eltávolítottuk a kötést láthatunk még sebváladékot, aminek felszívásához habkötszert vagy sebfedő párnát használunk. 

    Ha a régi kötszer felemelése után sűrű, sárgás zöldes fénylő felületet látunk, akkor a kórokozók elszaporodás miatt biofilm képződött. Ezt szükséges eltávolítani sebtisztító kötszerrel, súlyosabb esetben az orvos mechanikai eltávolítást alkalmaz. Ilyen esetben vissza kell menni a rendelőbe a szakorvoshoz!

    Óvatosan mossuk le, ha kötést szeretnénk cserélni.

    Érdemes a sebet ellenőrizni, látunk-e, érzünk-e rajta valami szokatlant (bőrpír, duzzanat, furcsa szag). A seb alján lévő szövetnek halvány pirosnak vagy rózsaszínűnek kell lennie, csomós felületűnek és fényesnek. Ne bántsuk ezt a részt, mert könnyen sérülhet és vérezhet.

    Figyeljünk a táplálkozásra!

    Ha sebbel élünk, különösen oda kell figyelnünk testünk szükségleteire; több kalóriára és tápanyagra lesz szükségünk, hogy segítsük a gyógyulási folyamatokat.

    A fehérje biztosítja az izmok felépítését és a bőr regenerációját. Fogyasszunk belőle naponta háromszor, négyszer. Jó fehérjeforrást jelentenek a

    • Sovány húsok

    • Szárított bab, borsó, lencse vagy tofu

    • Dió, földimogyoró vaj, magvak

    • Sajt, joghurt, tojás

    A szénhidrátok fedezik a szervezet teljes energiaszükségletét, így a gyógyuláshoz is nélkülözhetetlenek. Válasszunk az alábbiak közül:

    • Teljes kiőrlésű kenyerek és gabonafélék

    • Burgonya, rizs, tészta

    • Különféle gyümölcsök és zöldségek

    • A-vitaminban gazdag élelmiszerek; ide tartoznak a narancssárga gyümölcsök és zöldségfélék, valamint a sötétzöld leveles zöldségek

    • C-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint például a citrusfélék, paprika, paradicsom, eper, sárgadinnye és brokkoli

    A tej- és tejtermékek kiváló forrásai mind a szénhidrátoknak, mind a fehérjének. Bátran fogyasszunk tejet, joghurtot naponta háromszor is, kivéve, ha azt orvosunk nem javasolja.

    Napi 6-8 csésze víz fogyasztása ajánlott, ugyanis a sebből távozó folyadékot is pótolni kell.

    Érezzük jól magunkat!

    Általános közérzetünk, jóllétünk is befolyásolják gyógyulásunkat. Ha betegségünk ellenére is tudjuk élvezni a mindennapokat, társaság vesz körül minket, tevékenyek tudunk maradni, az rendkívül kedvező hatással bír testi-lelki állapotunkra és sebgyógyulásunkra is. 

     

    Sebkezelési centrumaink

    Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

    Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

    Időpontkérés orvoshoz



      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

      Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

        A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező