Nemzetközi Vöröskereszt nap

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  A Vöröskereszt a világ egyik legnagyobb humanitárius szervezete. Alapítója Jean-Henry Dunant, egy svájci üzletember volt. 1859-ben saját szemével láthatta a kor legvéresebb harcának mondott Solferinó-i ütközet sebesültjeinek tragikus pusztulását. Ennek hatására hozta létre az első nemzetközi humanitárius segélyszervezetet, mellyel szervezett és összehangolt módon tudott segítséget nyújtani a sebesülteknek a csatamezőkön. 1863-ban Dunant és néhány munkatársa megalapította a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, melyet a Genfi Egyezmény egy évvel később jóváhagyott. A szervezet jelképe egy fehér zászló piros kereszttel. A nem keresztény országokban a kereszt szerepét egy vörös félhold tölti be. 1919 óta mindkét alakzat hivatalosan is a Vöröskereszthez tartozik.

  A Vöröskereszt Magyarországon

  Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylet néven. Egy évvel később már a nemzetközi mozgalom egyenjogú tagjává vált, és jelenleg is aktívan vesz részt a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségében.

  A világháborúk alatt többek között feladatuk volt a szükségkórházak létesítése, a Magyarországra érkező sebesültek és beteg katonák ellátása, az elesett és sebesült katonák, hadifoglyok ügyében a hozzátartozók értesítése. A két világháború között elsősegélynyújtó pontokat és balatoni viharjelző állomásokat hoztak létre, megalapították a dunai vízimentő és viharjelző szolgálatot, kiépítették a légi mentő-, elsősegély-betegszállító szolgálatot és a szociális segélyező rendszert, kórházakat. Kórházvonatokat működtettek saját kiképzett ápolónőkkel. 1939-ben kezdte meg működését a Vöröskereszt Véradó Központja. A második világháború után is folytatták a tevékenységüket. Számos területen segítették az embereket, többek között a hadigondozásban, a sebesültek ellátásában, az elhurcolt magyar állampolgárok hazahozatalában.

  1949-ben államosították a szervezethez tartozó intézményeket. Két évvel később egészségügyi egyesületté minősítették. Fő feladatait az egészségügyi felvilágosításban, elsősegély oktatásában és a véradók szervezésében jelölték meg. Fokozatosan korlátozták működési lehetőségeit, az 1960-as évekre csak az állami szervezetekkel való együttműködésre volt lehetősége. Ennek oka az volt, hogy az akkori állami vezetés nem volt hajlandó elfogadni a Vöröskereszt nemzetközi elveit és a független működést. Az állami szerveknek a Magyar Vöröskereszt segítsége nélkül azonban nem sikerült volna ellátni a szükségleteket, így a szervezet tevékenysége így is jelentős volt.

  A Vöröskereszt napjainkban

  A 1990-es évektől kezdve újra felerősödött a szervezet tevékenysége, és azóta is aktív szerepet vállal a magyar civil életben. A Magyar Vöröskereszt ma is számos tevékenységet folytat az egészségügyi ellátás, a véradás, a katasztrófavédelem, a szociális segítségnyújtás és a humanitárius segélyezés terén. A szervezet tagjai önkéntes munkájukkal segítik a rászorulókat, és az ország számos településén jelen vannak. Kiemelt feladataik közé tartoznak a humanitárius eszmék terjesztése az ifjúság körében. A szervezet az elmúlt évtizedekben az ország egyik legfontosabb civil szervezetévé vált, és továbbra is számos kihívással és feladattal szembesül, amelyekre folyamatosan reagálnia kell.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz



   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező