Okozhat fertőzést egy rosszul kezelt seb?

A rövid válasz a címben feltett kérdésre igen, igen komoly problémákhoz is vezethet az, ha egy sebet nem megfelelően kezelünk. Azonban természetesen ez nem jelenti azt, hogy a legkisebb horzsolás esetén is kétségbe kell esni, tény azonban, hogy a seb állapotától és az érintett személy egészségi állapotától függően súlyos gondok forrása is lehet egy ilyen fertőzés. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mire érdemes ennek kapcsán odafigyelni.

Számít, hogy milyen a seb!

Nagyon fontos kérdés a kezelés és a fertőzések kapcsán, hogy származik a seb és milyen jellegű. Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a nyílt sebekre amelyek lehetnek felületesek vagy mélyek, de számít az is, hogy milyen módon keletkeztek. Lehet ugyanis szúrt, metszett, vágott, zúzott, szakított, harapott, de akár lőtt is. Így pedig az esetleges fertőzéseknek is számos különböző formája jelentkezhet.

Elkerülhető a fertőzés!

Ha egy seb megfelelően el van látva és ideális körülmények között van kezelve, akkor minimális az esélye annak, hogy fertőzés alakuljon ki. Éppen ezért érdemes szakember segítségét kérni akkor is, ha első ránézésre nem tűnik komolynak a sérülés. Ám még a legkisebb seb esetében is igaz az, hogy ha a területet nem fertőtlenítjük megfelelően, akkor a kórokozók könnyedén bejuthatnak a szövetekbe és gyulladást okozhatnak.

Milyen tipikus jelei vannak a sebfertőzésnek?

Tipikus jele van annak, ha egy seb fertőzött, hogy a kezdetekkor jelentkező fájdalom később sem szűnik meg, adott esetben erősödik. A legtöbbször a seb környéke pirossá válik, feldagadhat, érzetre pedig forró. Jelentkezhet ezen felül gennyesedés vagy kellemetlen szag is, az érintett pedig émelygést, egyensúlyvesztést tapasztalhat. Ilyenkor természetesen mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Milyen betegségeket okozhat egy seb fertőzése?

Amennyiben mégis kialakul valamilyen elfertőződés, annak számos formája lehet. Ilyen például az ótvar, amely egy fertőző, felületes, gennyes bőrbetegség, amelynek hosszú távon a veséket érintő, súlyos következménye is lehet. Szintén ide sorolandó többek között a nekrotizáló fasciitis, avagy húsevőbaktérium-fertőzés, amely igen gyorsan terjed a szervezetben, és elpusztítja a lágy szöveteket. A tetanusz bakteriális toxin által okozott erős izomgörccsel, úgynevezett merevgörccsel járó bénulás, amelynek akár 5-15 nap is lehet a lappangási ideje. A szepszis a szervezet fertőzésre adott, de nem megfelelő válaszreakciója, amely kontrollálatlan, ezért a szervezet magát is károsítja. A reakciót pedig akár egyes kórokozók, akár azok mérgező termékeinek a vérkeringésbe juttatása okozza. Éppen emiatt nagyon fontos a sebek megfelelő, szakszerű ellátása.

Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont kérés

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező