Sebápolás otthon – interjú Széni-Dégi Fannival

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  apoljotthon.hu

  Az www.apoljotthon.hu felhasználóbarát, könnyedén kezelhető, orvos- és ápoló szakmai háttérrel biztosított webes felület. Az oldalon olyan videók és közérthető leírások találhatók, amelyek segítik az otthonápolást. Legújabb blogbejegzésünkben Széni-Dégi Fannival, az oldal megálmodójával történt beszélgetésünket olvashatják.

  Sebápolás.hu: Van-e valamilyen személyes kötődése, ami a weboldal létrehozására sarkallta?

  Széni-Dégi Fanni: Ápolónőként dolgozom az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet belgyógyászatán, emellett a 2023 májusában nyitott orosházi sebkezelési centrumban dr. Alzubi Ali főorvos úr egyik asszisztense vagyok.

  Kamaszkoromban édesanyámat egy nagyon előrehaladott daganattal diagnosztizálták, emiatt Budapestről visszaköltöztünk Orosházára nagymamámhoz, aki lényegében a családfenntartó volt. Így a betegápolásban tevékenyen ki kellett vennem a részemet. Csodálatos élmény volt megtapasztalni, hogy édesanyám – többek között a család nagy összetartásának és kitartásának köszönhetően – túlélte a betegséget, ennek immáron 18 éve.

  Sebápolás.hu: Kiknek ajánlja, és miért hozta létre az oldalt?

  Széni-Dégi Fanni: Az apoljotthon.hu-t elsődlegesen a laikus hozzátartozóknak szánom. A szociális otthonok és kórházak egyre jobban túlterheltek, emiatt is egyre többen választják az otthonápolást. A hozzátartozóknak a pandémia idején szinte lehetetlen volt személyesen konzultálni szakemberrel, de sokszor a kórházak, az ápolók leterheltsége miatt jelenleg sincs elég idő megmutatni nekik a felszereléseket, amelyeket használniuk kell majd az otthoni ápolásnál, valamint átadni a szükséges információkat. A hozzátartozók – teljesen érthető okokból – sokszor megijednek a feladattól. A szerettünket ápolni hatalmas érzelmi megterhelést jelent, félnek, hogy akaratlanul valami kárt okoznak, és gyakran emiatt döntenek az otthonápolás helyett a szociális otthonban történő elhelyezésről még akkor is, ha az ápolás sok esetben átmeneti lenne. Természetesen van olyan helyzet, amikor az otthoni ápolás megoldhatatlan, például ha kisgyerek van a családban, vagy a hozzátartozó számára túlzott fizikai vagy érzelmi megterhelést jelentene ez a feladat. Akik meg tudják oldani az otthoni ápolást, azok számára viszont szerettünk volna hiteles információkat átadni. A témakörök sokrétűek, még dietetikai, diabetológiai tanácsokat is olvashatnak. Az oldalon emellett elsősegélyre vonatkozó videók is találhatók, például a félrenyelésről, így nem csak az otthoni ápolással kapcsolatosan szerezhetnek hasznos információkat. Lényegében bárkinek, aki az adott témakörben – például dietetikában – többet szeretne megtudni, érdemes felkeresnie az apoljotthon.hu-t.

  Az egészségügyi szakdolgozó kategória győztese: Ápolj Otthon!

  Sebápolás.hu: Mikor indult el az oldal?

  Széni-Dégi Fanni: Alig két hónapja, szeptemberben indítottuk mind a web, mind a hozzá kapcsolódó Facebook oldalt.

  Sebápolás.hu: Mik az első tapasztalataik?

  Széni-Dégi Fanni: Sokan keresik meg a Facebook oldalunkat, rendszeresen érkeznek azon keresztül üzenetek, eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. Sok esetben további információkat kérnek tőlünk, de érkezett olyan üzenet is, amelyben valaki elmondta, hogy éveken keresztül ápolta idős szüleit, és mennyire hasznos lett volna számára annak idején ez az oldal. Azt mindig hangsúlyozzuk, hogy mi csak általános tájékoztatást tudunk adni, amennyiben valakinek speciális, bővebb felvilágosításra van szüksége, az forduljon szakorvoshoz.

  Az osztályon fekvő fiatalabb, aktív korban lévő cukorbetegeknek is tudom ajánlani az oldalt. Akiket frissen diagnosztizálnak a betegséggel, sokszor ömlesztve kapnak információkat, amiket lehet, hirtelen meg sem tudnak jegyezni. Ha rákeresnek az oldalon a témakörre, megtalálnak minden fontos dolgot a betegségükkel kapcsolatosan.

  Sebápolás.hu: Kik segítettek az oldal létrehozásában?

  Széni-Dégi Fanni: Az első és legfontosabb, amit meg szeretnék említeni, hogy a projekt a Richter Anna Díj egyik nyertes pályázatából valósulhatott meg. Emellett a Magyar Kórházszövetség is támogatja az oldalt, ez is hitelesíti a szakmaiságát. A technikai részén egy komplett kommunikációs és webfejlesztő csapat dolgozott, a szakmai oldalon pedig a saját munkatársaim segítettek. Az orosházi kórház nővérei ápolás szakmailag is hozzájárultak az anyagok hitelesítéshez, az orvosok pedig főként az anyagok lektorálásában munkálkodtak. Emellett készült olyan videó is, ahol az egyik orvos tolmácsolásában megtudhatjuk, melyek azok a jelek, tünetek, amelyek esetén azonnal kórházba kell menni, orvoshoz kell fordulni.

  Sebápolás.hu: Mit javasol a betegek, hozzátartozók számára?

  Széni-Dégi Fanni: Megfelelő otthoni ápolással a betegek életminősége nagymértékben javítható, például a kiszáradás miatti kórházba kerülés megelőzhető. Méltósággal tudják viselni a betegségüket otthon, a szeretteik körében. Emellett fontos, hogy a megfelelően alkalmazott technikák magát az ápolót, gondozót is védik, mert nem veszélyeztetni önmagát például egy rossz emeléssel.

  Sebápolás.hu: Kell-e valamilyen előképzettség az oldalon szereplő műveletek elvégzésére?

  Széni-Dégi Fanni: Nem, semmilyen előképzettség nem szükséges. A fő célkitűzésünk az volt, hogy az anyagok a laikusok számára is könnyen érthetők legyenek. Bízom benne, hogy segít azoknak a hozzátartozóknak is, akiknek sokszor mindössze pár napjuk van arra, hogy a beteg hazakerüléséig felkészüljenek az otthonápolási feladatokra.

  Sebápolás.hu: Mit ajánl, hogyan ismerkedjenek a weboldallal?

  Széni-Dégi Fanni: Nincs konkrét útvonal, minden betegnek adott a saját betegsége, az alapján kell megkeresni az anyagokat. Fontos segítség, hogy mind a hasznos tippek, mind a videók témákra bontva találhatók meg. Ez nagyban segíti a tájékozódást és a keresést. Teljesen felhasználóbarát az oldal, emellett nagyon könnyen és olcsón beszerezhető eszközöket ajánlunk, amelyek akár egy átlagos háztartásban megtalálhatóak.

  Sebápolás.hu: Ön szerint mi a legnagyobb érdeme az apoljotthon.hu-nak?

  Széni-Dégi Fanni: Az internetnek köszönhetően bárhol, bármikor, bárki számára elérhetőek az információk akár telefonról is. A videók megállíthatók, visszatekerhetők. Kiemelném, hogy feliratoztuk őket, így akár zsúfoltabb környezetben is élvezhetők hang nélkül is.

  Sebápolás.hu: Milyen kihívásokkal küzdöttek a weboldal kialakítása közben?

  Széni-Dégi Fanni: A forgatások nyáron történtek, a sokszor 40 fok körüli hőmérséklet megnehezítette a felvételeket. A videókban valós betegek szerepelnek. Ők azért vállalták a forgatást, hogy ez által a hozzájuk hasonló helyzetben lévő személyeknek segíthessenek. Ez hatalmas segítség volt, de egyben nehéz is. Nagyon nagy tiszteletet és becsületet érdemelnek ezért. Ami nagyon megható volt számomra, hogy ezek az idős, mozgásukban korlátozott emberek még az október 10-i projektzáró gálára is eljöttek velünk Budapestre.

  Amire nagyon kellett figyelnünk, hogy nagyon egyszerűen, a laikus emberek számára is érthetően fogalmazzunk, és kerüljük a latin valamint a szakszavakat. Emellett folyamatosan kihívást jelentett, hogy a kameraállások pontosan azokat a mozdulatokat mutassák, amiket át szeretnénk adni a videó nézőinek.

  Sebápolás.hu: Van-e ötlete, ötletük az oldal további fejlesztésére?

  Széni-Dégi Fanni: Igen, folyamatosan gondolkozunk az újabb lehetőségeken. Szeretnénk az oldalt specializáltabb témákra is kiterjeszteni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, nagyon várjuk a szponzorok és együttműködő partnerek jelentkezését, melyet az oldalunkon található e-mail címen tudnak megtenni.

  Ezúton is köszönjük Fanninak a mindenre kiterjedő válaszait, a ránk fordított idejét és a kedvességét!

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező