Pattanások, cisztás pattanás – Mit tehetünk ellenük?

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  Mi az akné és mi a pattanás?

  Először is, fontosnak tartjuk tisztázni, hogy a két szó nem egymás szinonímái, mint azt a köznyelvben sokszor láthatjuk.
  Az akné egy krónikus bőrbetegség, amely elsősorban a faggyúmirigyeket és a szőrtüszőket érinti. A túlzott faggyútermelés és az elhalt hámsejtek miatt a pórusok eltömődnek, ami pattanások, mitesszerek és cisztás elváltozások kialakulásához vezet. Az akné leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik, de felnőtteknél is előfordulhat.
  A pattanás az akné egyik tünete, amely gyulladt, fájdalmas csomóként jelenik meg a bőrön. A pattanás kialakulásának oka a faggyúmirigyek túlzott működése és a pórusok eltömődése.

  Cisztás pattanás

  A pattanások  típusai, papula, pustula, nodula, cisztás pattanás

  A fehérfejű mitesszerek zárt pórusok, amelyek felszíne fehér színű. Ezzel szemben a fekete mitesszerek nyitott pórusok, amelyek felszíne oxidáció miatt fekete színű.
  A gyulladt pattanások egyik fajtája a papulák. Ezek kis, piros, fájdalmas csomók, amelyek nem tartalmaznak gennyet. A piros alapon fehér, gennyes csomókat magába foglaló pattanások a pustulák.
  Súlyosabb elváltozások esetén beszélhetünk egyrészt a nodulákról, melyek mélyen fekvő, kemény, fájdalmas és gyulladt csomók. Másrészt a cisztákról, melyek nagy, fájdalmas, gennyel teli csomók, amelyek mélyen a bőr alatti rétegekben helyezkednek el.

  Papula

  Papula

  Pustula

  Pustula

  Nodula

  Nodula

  Cisztás pattanás

  Cisztás pattanás

   

  A pattanások otthoni kezelése

  Ezek a dudorok nemcsak fájdalmasak, de sokszor az önértékelésünkre is negatívan hathatnak. Szerencsére több otthoni, természetes módszer is létezik, amelyek enyhíthetik a tüneteket, érdemes ezeket is kipróbálni.
  A kurkuma gyulladáscsökkentő és antiszeptikus tulajdonságai révén csökkentheti a gyulladást és megelőzheti a felülfertőződést. Az almaecet kiegyensúlyozó, összehúzó és tisztító hatásokkal rendelkezik. A teafaolaj antibakteriális, antiszeptikus és fertőtlenítő hatásai révén hatékony a pattanások kezelésében. A szódabikarbóna tisztít, kiegyensúlyoz, csökkenti a gyulladást és eltávolítja az elhalt hámsejteket. A méz antibakteriális, antiszeptikus, nyugtató, kiegyensúlyozó és hidratáló hatásai miatt különösen ajánlott pattanásos bőrűeknek.

   

  Étrend és életmód

  Az étrendünk nagyban befolyásolja bőrünk állapotát. Részesítsük előnyben a friss zöldségeket és gyümölcsöket, az A- és E-vitaminban gazdag olajos magvakat, valamint a teljes kiőrlésű gabonaféléket. Kerüljük az édességeket, a fűszeres és csípős ételeket, valamint a tejtermékeket, ha azok pattanásokat okoznak nálunk.

   

  Mi okozza a pattanásokat?

  A bőrünkön található pórusok egy-egy szőrtüszőből és a hozzá kapcsolódó mirigyekből állnak. Ezek a mirigyek termelik a faggyút, amely nélkülözhetetlen a bőr védelméhez és hidratáltságának fenntartásához. Azonban, ha a mirigyek túl sok faggyút termelnek, az és a beleragadó elhalt hámsejtek eltömíthetik a pórust. Az eltömődött pórusok időnként el is fertőződnek, begyulladnak, és ez vezethet a cisztás pattanás kialakulásához.

   

  Cisztás pattanás

  A cisztás pattanás nagyméretű, fájdalmas, piros dudor, amelyek elsősorban az arcon, a háton, és a mellkason jelentkezik. Sok esetben nincs sárgás közepe, így eltávolítása nehéz.

  Ezek az elváltozások nemcsak a megjelenésükkor csúfíthatják el a bőrt, de sajnos igen hajlamosak arra, hogy (akár maradandó) hegeket hagyjanak maguk után. Mélyebben alakul ki a bőr alatti rétegekben, és kezelése különösen nehéz és fokozott figyelmet igényel, mivel a hagyományos pattanás elleni módszerek nem mindig hatékonyak. A bőr alsó rétegében lévő faggyút gyakran csak bőrgyógyász tudja eltávolítani, esetenként szikével.

  A cisztás pattanás a bőr mélyebb rétegeiben alakulnak ki, és gyakran hormonális változások eredményeként jelentkeznek. Sajnos sokkal súlyosabb, mint a felszínes pattanások, mivel a mélyen elhelyezkedő faggyú és gyulladás súlyosabb hegesedést okozhat. A cisztás pattanás kezeléséhez gyakran orvosi beavatkozásra van szükség, beleértve antibiotikumokat, retinoidokat vagy akár sebészeti eltávolítást.

  A kezelés során elengedhetetlen a bőr rendszeres tisztán tartása, fontos a megfelelő táplálkozás és elegendő víz fogyasztása. Súlyosabb esetekben mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni a megfelelő kezelési módszerek kiválasztása érdekében.

   

  Pattanás tapaszok és használatuk

  A pattanás tapaszok (más néven hidrokolloid tapaszok) egyre népszerűbbek a pattanások kezelésében. Ezek a kis, átlátszó tapaszok közvetlenül a pattanásra helyezhetők, és számos előnyt kínálnak. Segítenek csökkenteni a gyulladást és a bőrpírt, valamint megakadályozzák, hogy a pattanás elfertőződjön, mivel védik a sérült bőrfelületet.
  A hidrokolloid anyag felszívja a faggyút és a gennyet, ami gyorsítja a pattanás gyógyulását. Emellett a tapaszok használata csökkenti a hegesedés kockázatát, mivel megakadályozzák a pattanás szakszerűtlen kinyomását.

  Használatuk egyszerű: tisztítsuk meg a bőrt, helyezzük a tapaszt a pattanásra, és hagyjuk fenn néhány óráig vagy akár egész éjszaka. A tapasz eltávolítása után a pattanás gyakran jelentősen kisebb és kevésbé gyulladt lesz.

  Hidrokolloid tapasz

  Legyünk óvatosak, ha cisztás pattanás található testünkön

  A pattanások, kiemelten a cisztás pattanás kezelése komoly odafigyelést igényel. Ami pozitívum, hogy sok esetben a természetes módszerek is hatékony segítséget nyújthatnak. A helyes táplálkozás és a bőr megfelelő ápolása igen fontos a pattanásosság elleni küzdelemben.

  Azonban a legfontosabb, hogy időben felismerjük a problémát, és szükség esetén szakemberhez forduljunk, hogy elkerüljük a súlyosabb következményeket és az akár maradandó hegeket.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező