Sipolyok kialakulása és kezelésük

A sipoly a testüregben, szervekben kialakuló járat, amely a testfelszínre vezet. Leggyakrabban műtét után alakul ki, amikor tályog keletkezik az adott területen és annak váladéka utat tör magának. Megkülönböztetünk végbélsipolyt, hüvely-hólyag, hüvely-végbél sipolyt, fogágyi sipolyt, melyek a leggyakrabban fordulnak elő.

Végbélsipoly többnyire végbéltályog következményeként alakul ki. A végbéltályog egyes műtétek következtében alakulhat ki, melynek során a végbélfalban elhelyezkedő mirigyek begyulladnak és baktérium által termelt váladék gyülemlik fel. Amikor a tályog nem fakad ki, a váladék utat tör magának a testüreg mélyebb rétegeibe, ezt nevezzük sipolynak. A sipoly magától nem gyógyul meg, így nem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot. A diagnosztizálás fizikális vizsgálatot, valamint MR-t foglal magában.

Chron-betegség, bélgyulladás idézheti elő a bélrendszerben kialakuló sipolyt, mely a hüvelyig is terjedhet. A bélsár miatt ezek a sipolyok folyamatosan gyulladásban vannak, így kezelésük azonnali beavatkozást igényel. A nehéz szülés, különböző húgy úti műtétek következtében alakulhat ki sipoly a húgyhólyag és hüvely között. Legfőbb tünete a rendellenes vizeletcsepegés a hüvely irányából.

A fogínyápolás napi rutinfeladat. Az elhanyagolt fogazat a foggyökér gyulladását okozzák, mely növeli a gyökércsúcson megjelenő ciszták kialakulását. A gyulladást fokozza a rendszertelen fogmosás, mivel a szájüregben megtelepedő baktériumok elszaporodása növeli a tályog kialakulásának esélyét. A foggyökér gyulladása tályoggá alakulhat, melynek sebészeti úton történő feltárása és tisztítása hozza a javulást.

Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont kérés

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező