A lábszárfekély – okai, tünetei és kezelése

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  A lábszárfekély egy gyakori és komoly egészségügyi probléma, amely sok embert érint világszerte. Ez nem más, mint az alsó végtagon kialakuló sebesedés, sérülés, fekélyes seb vagy fekély, amely hosszú ideig nem gyógyul meg. Ez a betegség jelentős fájdalommal, mobilitási korlátozottsággal és életminőség-csökkenéssel járhat. Ez a cikk áttekintést nyújt kialakulásának okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről.

  A lábszárfekély nem önálló betegség, valamilyen más betegség következtében alakul ki, amiért számos tényező felelős lehet. A leggyakoribb ok a krónikus vénás elégtelenség, amelyben a vénákban lévő szelepek nem működnek megfelelően, ami visszértágulathoz és vénás pangáshoz vezet. Ezenkívül más tényezők is hozzájárulhatnak a lábszárfekély kialakulásához, mint például az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, a trauma vagy az infekciók, vagy akár a mozgásszegény életmód. A kialakuló fekély kezdetben kicsi, idővel azonban a fekély nagysága és mélysége is igen nagy és mély lehet. Az elhalt szövetek és a sejtek miatt elindult sebesedés nemcsak a seb és a fájdalom miatt lehetnek veszélyesek. Sajnos ezzel a fertőzések is sokkal könnyebben bekerülhetnek a szervezetbe. Minél nagyobb és mélyebb a seb, annál nagyobb a felület, hogy a fertőzéseket okozó kórokozók megtalálják. A fekélyes seb leggyakrabban a boka környékén jelenik meg, mivel itt viszonylag gyengébb a sejtek vérellátása. Ettől függetlenül kialakulhat a talpon és a lábszáron is.

  A lábszárfekély tünetei

  Tünetei változóak lehetnek, az elhúzódó sebesedés vagy fekély jelenléte jellemzi őket. A seb általában fájdalmas és nehezen gyógyul. Egyéb tünetek közé tartozhatnak a duzzanat, a bőr elszíneződése vagy elvékonyodása, a viszketés, a bőrpír, a fekély körüli bőr meleg tapintása, valamint a vérzés vagy akár a váladékozás a fekélyből.

  A lábszárfekély kezelése és kialakulásának megelőzése

  A lábszárfekély kezelése sokoldalú és hosszadalmas folyamat lehet, amely megköveteli az orvosi kezelés és az egészséges életmódváltás kombinációját. Az első lépés a kiváltó okok elhárítása vagy minimalizálása, például a vénás elégtelenség kezelése kompressziós terápiával. A kompressziós kötés vagy a kompressziós harisnya viselése segíthet javítani a vérkeringést és csökkenteni a duzzanatot.
  Fontos szerepe van a megfelelő sebfertőtlenítésnek és kötszeres kezelésnek is. A seb megfelelő tisztítása és fertőtlenítése elősegíti a gyógyulást és csökkenti a fertőzés kialakulásának kockázatát. Sajnos gyakran szükség van sebészeti beavatkozásra is, például a nekrotikus (elhaló) szövet eltávolítására vagy a véráramlást javító érplasztikai műtétre.

  Az egészséges életmódváltás, beleértve az egészséges étkezést, a testmozgást és a dohányzás elhagyását, szintén kiemelt jelentőséggel bír a lábszárfekély kezelésében és megelőzésében. A rendszeres testmozgás javíthatja a vérkeringést, erősítheti az izmokat és segíthet a súlykontrollban. Az egészséges étkezés és a megfelelő folyadékbevitel szintén hozzájárulhat a sebgyógyuláshoz és az általános egészség javításához.

  Életmódváltás a lábszárfekély kialakulásának megelőzésére.

  A lábszárfekély komoly egészségügyi probléma, amely megfelelő diagnózist, kezelést és gondozást igényel. A vénás elégtelenség, az érelmeszesedés és más tényezők befolyásolhatják a betegség kialakulását. A megfelelő sebfertőtlenítés, kompressziós terápia, sebészeti beavatkozás és egészséges életmódváltás kulcsfontosságúak a lábszárfekély gyógyításában. Az időben történő kezelés és a megfelelő gondozás lehetővé teheti a seb gyógyulását, a fájdalom enyhítését és az életminőség javítását az érintettek számára.

  Sebkezelési centrumainkban országszerte bizalommal fordulhat szakorvosainkhoz, akik magas szakképzettséggel és empátiával segítenek az Ön vagy a hozzátartozója sebes problémáinak kezelésében. A centrumok elérhetőségeit a Sebkezelési centrumaink oldalunkon érheti el, ahol akár online is tud jelentkezni az Ön számára legoptimálisabb helyszínre.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező