Fekély depresszió, összefüggések, kezelés

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  fekély depresszió

  A fekélyes depresszió és egyéb pszichológiai kihívások

  A fekély nem más, mint egy hosszan tartó, krónikus sebesedés, amely minimum hat hét alatt gyógyul meg. Gyakran előfordul azonban, hogy a seb akár hosszú hónapokig, makacsabb, súlyosabb esetben akár évekig is fennáll. Ez a fizikai probémák mellett pszichés terhet is jelent a betegek és családtagjaik számára. A fekély depresszió vagy szorongás kialakulásának veszélyét is hordozza.

  Krónikus sebekkel élők esetében nagyon sok tényező lehet, amellyel a küzdenek az érintettek. Már maga a seb megléte is okoz egyfajta traumát. Nehéz megemészteni, hogy mind ez velünk történik, és hogy adott esetben nehezebbé válik életünk, egyes tevékenységeket már el kell hagynunk akár a szégyenérzet miatt is.

  A fekéllyel élők esetenként különféle pszichés nehézségekkel szembesülnek, mint a korábban említett  szorongás, depresszió vagy érzelmi labilitás. Ezek a problémák különösen hangsúlyossá válhatnak, mivel a folyamatos fájdalom és a lassú gyógyulás miatt a mindennapi normál életvitel akár nagyobb mértékben is korlátozott lehet.

  A lelki megterhelés a fizikális megpróbáltatások miatt is kialakul. A fekély velejárója lehet ugyanis az eleven seb szaga, a váladékozás, az állandó kötözés, a sokszor szinte elviselhetetlen mértékű fájdalom. Többször előfordulhat végtagfunkció kiesés is, és kihívást jelenthet a célzott diéta betartása is. Gyakori, hogy a pácienseknek az alap betegségük, például cukorbetegség, okozza a diabetesz lábat és a fekélyt, amivel szintén küzdenek.

   

  A mentálhigiénés szempontok fontossága

  A mentálhigiéné feladata a lelki egészség megőrzése, fejlesztése, a lelki egyensúly elvesztésének a megelőzése. Ilyen lehet valamilyen megváltozott életkörülmény, például gyász, betegség, pszichés zavar feldolgozásának a segítsége. Egyfajta pszichológiai prevenció, amely segít, hogy a bánatból ne alakuljon ki komolyabb lelki probléma, például depresszió és a szorongásból akár pánikzavar. Fontos momentuma a megelőzés, fejlesztés, kapcsolatépítés. Célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. Abban segít, hogy az egyén képes legyen saját problémáinak a megoldására.

  A fekélyes emberek életminőségének javítása érdekében a seb kezelése mellett kiemelten fontos a mentálhigiénés támogatás is. Ez a fajta segítség lehetőséget nyújthat a betegeknek arra, hogy hatékonyan megküzdjenek a betegségükkel járó stresszel és nehézségekkel. Ezen felül segíthet abban, hogy jobban megértsék és elfogadják a helyzetüket.

   

  A család szerepe és a társas támogatás

  Nem csak a betegnek, hanem családtagjaiknak is fontos szerep jut a betegség kezelésében és az életminőségük javításában. A fekélyes betegek számára a társas támogatás kiemelten fontos lehet mentális egészségük megőrzése szempontjából. A családtagok és barátok segítsége nagyban hozzájárulhat a betegek lelkiállapotának javításához és a stressz csökkentéséhez.

  Az egyén személyiségjegyei, az egészségügyi ellátás minősége és a társas támogatás mind fontos szerepet játszanak abban, hogy a beteg hogyan élje meg a betegségét és hogyan tudja megőrizni mentális egészségét.

  fekély depresszió, segítség a családtól

   

  Pszichológiai segítség és támogatás

  Szükség esetén pszichológiai segítség is elérhető a fekélyes betegek számára. Az információk biztosítása és a betegoktatás mellett fontos a stresszkezelő módszerek, akár az önsegítő csoportok és az egyéni pszichés támogatás lehetőségeinek felkínálása is. Ezek mind hozzájárulhatnak a betegek lelki egészségének javításához és az életminőségük javításához.

  A betegségekkel járó lelki terhek kezelése érdekében fontos a mentálhigiéniai támogatás. A segítő szakemberek támogatást nyújthatnak abban, hogy a betegek és családtagjaik hatékonyabban tudjanak megbirkózni az előttük álló kihívásokkal. Igény esetén a rendszeres konzultációk, terápiás foglalkozások akár támogató csoportos foglalkozásan való részvétel lehetővé teszik a betegek számára, hogy megértsék érzelmeiket, megtanulják kezelni azokat, és fejlesszék az önálló megküzdési stratégiákat.

  A mentálhigiénés szakemberek segítenek abban is, hogy a betegek ne érezzék magukat egyedül a problémáikkal, és megértsék, hogy sok más ember is hasonló helyzetben van. Ezáltal növelik az empátiát és segítik a társas támogatás fontosságának felismerését. A betegség magával hozhat szorongást, depressziót vagy más egyéb pszichés nehézséget is. Ezek korai felismerése és kezelése hozzájárulhat a betegek általános jólétének és életminőségének javításához.

  A mentálhigiénés támogatás lehetőségei és elérhetőségei egyre elterjedtebbek és hozzáférhetőbbek. Az online terápiás platformok, virtuális támogató csoportok és egyéb digitális eszközök révén akár otthon is igénybe vehetők ezek a szolgáltatások, ami különösen fontos lehet azoknak, akik fizikai korlátok miatt nehezen jutnak el hagyományos rendelőkbe vagy csoportos foglalkozásokra.

  Mivel a fekélyes sebek gyakrabban jelennek meg idősebb korban, a már megözvegyült, vagy magányosan élő betegeknek fokozottabb fizikai és pszichés támogatásra van szükségük. Esetükben még fontosabb a korábban említett pszichológiai segítség. Nagyon pozitívan hat a lelki állapot szinten tartásra önmagában az is, ha a magányos páciensnek a segítők révén emberi kapcsolatai alakulnak ki.

  fekély depresszió, pszichológus segítség

  A sebkezelés fontossága

  A sikeres sebkezelés, a fekély visszaszorítása, jobb esetben akár eltüntetése nagyon komoly elköteleződést kíván első sorban az érintett személytől, másod sorban a támogató környezettől. Amennyiben a seb ellátása nem, vagy nem megfelelően történik, a fekély nem tud gyógyulni, rosszabb esetben növekedni, mélyülni fog. Ez nagy valószínűséggel növeli a mentális terhelést is, mind a páciens, mind a környezete számára, így belekerülhetnek egy ördögi körbe, amelyből egyre nehezebb kikerülni.

  Amennyiben hasonló problémákkal küzd Ön vagy a hozzátartozója, érdemes megvizsgálni, milyen mentálhigiénés támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre az adott településen vagy a közelben. Sokszor talán nehéz megtalálni a megfelelő szakembert, vagy segítő csoportot, de érdemes erre energiát fordítani, mert ez nagyon sok pozitív változást eredményezhet a fekéllyel élő beteg számára.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező