Égési fájdalom enyhítése otthon

A hétköznapok során óhatatlan, hogy valaki égési sérülés szerez, hiszen akár a konyhában is megégetheti magát az ember egy óvatlan pillanatban. Természetesen súlyosabb formái is vannak ennek, amelyek egytől egyik komoly fájdalommal járnak. Lássuk, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy minél előbb csillapíthassuk a fájdalmat!

Az első és legfontosabb a forrás kiiktatása

Még mielőtt a sérülésekkel foglalkoznánk, nagyon lényeges, hogy iktassuk ki a problémát okozó forrást, hogy további gondot ne okozhasson. A tüzet vízzel vagy fedővel letakarva olthatjuk el, ám ha kigyulladt olajról van szó, azt mindenképpen konyharuhával érdemes eloltani. Amennyiben a ruházat kapott lángra, a földön fekve érdemes elfojtani a lángokat. Ha biztonságos a terep, megkezdődhet a sebek ellátása. Ehhez fontos, hogy távolítsunk el minden ékszert vagy ruhát az égési sérülés környékén. Ha azonban a ruha beleragadt a sebbe, ne próbáljuk eltávolítani azt. Forró vizes balesetnél engedjünk hideg csapvizet az égett felületre 10-20 percen keresztül. Ne használjunk jeget a hűtéshez, mert az károsíthatja a bőrszövetet. Valamint felejtsük el a tejföl vagy vaj használatát is. Komolyabb sérülésnél ne tegyünk semmiféle kenőcsöt vagy gyógyszert az égett területre, így szükség esetén az orvos megfelelően tudja értékelni a sérülés súlyosságát, típusát.

Égési seb kezelése és fájdalom csillapítás

Az égési sérülést fedjük le tiszta, lehetőleg steril, nem szálasodó anyaggal – például steril gézlappal vagy kötszerrel –, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát. Legyünk óvatosak sebünkkel, védjük azt, amíg tart a gyógyulási folyamat. Otthoni kezelés során – elsőfokú égési sérüléseknél – alkalmazhatunk nyugtató krémeket, spray-ket, amelyek aloe verát tartalmaznak. Ezek csökkentik a fájdalmat és a duzzanatot. A napégésből fakadó kellemetlenségeket, viszketést csökkenthetjük még körömvirágból és kamillából készült krémekkel is. Az elsőfokú égési sérülés gyógyulása körülbelül egy hét, a részleges mélységű másodfokú sérülésé pedig 1-2 hét. A gyógyuló bőrfelület és a keletkező új bőr érzékenyen reagál mind a túl meleg, mind a túl hideg hőmérsékletre, ezért védjük azt meleg öltözékkel, illetve magas faktorszámú naptejjel.   Az égési és fagyási sérülések szakellátást igényelnek, a fenti lépések után haladéktalanul orvoshoz kell szállítani a beteget!

Foglaljon időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot foglalni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont foglalás

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező