Érheti víz a műtéti sebet?

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  A hónap centrumai

  Amikor műtétre kerül a sor, a lábadozás során sokakban merül fel a kérdés a tisztálkodás kapcsán, hogy vajon érheti-e víz az ilyen jellegű sérüléseket. Nos ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszoljunk, fontos megérteni, hogy milyen sebekről is van szó és miként működik ezek gyógyulása

  A műtéti sebek és azok gyógyulása

  A műtéti sebek alapvetően a könnyen gyógyuló sebek közé tartoznak, ugyanis a szélei élesek, könnyen összevarrhatók és egyenletesek, szemben a balesetekből származó sebekkel. A friss sebet először minden esetben kötéssel fedik be, majd ha meggyőződtek arról, hogy szépen gyógyul, rendszerint otthon zajlik a további kezelés. Egy műtéti seb esetében is igaz az, hogy az öngyógyító folyamatok szinte azonnal elkezdődnek, a vérlemezkék betapasztják az érfalat, majd a többi szövethiányt is pótolja a test, majd elkezdődik a kötőszövetek hegesedése, és a hámszövet regenerálódása is. A gyógyulási idő rendszerint 5-7 napban kimerül, ilyenkor kerül sor a varratszedésre.

  Érheti víz a műtéti sebet?

  A fertőzésveszély elkerülése érdekében erre a kérdésre a válasz egyértelműen nem. Vigyázni kell továbbá arra is, hogy ne kerüljön bele szennyeződés. A tisztálkodást ilyenkor nedves szivaccsal érdemes megoldani, zuhanyzás vagy kádfürdő pedig csak akkor lehetséges, ha a kérdéses területet meg tudjuk óvni a víztől. Erre lehetőség van olyan módon, hogy az adott testrészt kint tartja a vízből, vagy úgy is, hogy vízhatlan nejlonnal beborítja.

  Így a seb zavartalanul gyógyulhat a lehető leggyorsabb és legideálisabb módon.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező