Leégés, napégés

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  Itt a nyár, tombol a hőség, szikrázóan süt a nap. Ilyenkor különösen fontos a bőrünk védelme. A napégés, leégés valószínűleg mindannyiunk számára ismerős, kellemetlen tapasztalat, hiszen amikor hosszabb időt töltünk a napfényben, a bőrünk könnyen megsérülhet. Ez fájdalommal jár, ráadásul komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A továbbiakban olvashat a napégés jellemzőiről, kockázatairól, valamint a megelőzés és kezelés módszereiről.

   

  Az erős napsütés hatásai

  A napégés akkor következik be, amikor a bőrünk hosszabb ideig ki van téve a napfény UV, azaz ultraviola sugarainak. Ennek két fő típusa van, az UVA és az UVB. Az UVA sugarak az öregedéshez és a ráncok kialakulásához járulnak hozzá. A napégésért pedig az UVB sugarak felelősek. Mindkét típus súlyos bőrkárosodást is okozhat, ezért fontos a megfelelő védelem, odafigyelés.

  Amikor megég a bőrünk, bőrpír jelentkezik, érzékenyebbé válik és fáj, akár duzzanat is keletkezhet rajta. Súlyosabb esetben hólyagok képződhetnek, melyek gyógyulása hosszadalmas. Ilyenkor gyakran láz, hányinger, fejfájás is jelentkezik. Különösen fontos megjegyezni, hogy a napégés rövidtávon fájdalmas lehet, de hosszútávon is súlyos következményekkel járhat, például hosszantartó bőrkárosodást vagy akár bőrrákot okozhat.

   

  Naptej leégés ellen

  Miként kerüljük el a leégést

  A napégés elkerülése érdekében számos megelőző intézkedést lehet tenni. Elsőként említenénk a napvédelmet. Használjon napvédő krémet, amely megfelelően magas faktorszámmal rendelkezik, és védi mind az UVA, mind az UVB sugaraktól. Fontos, hogy a krémet minden olyan területre egyenletesen vigye fel, amit a nap érhet. Ha a szabadban tartózkodik, rendszeresen újra kenje be bőrét, különösen erős napfényben vagy vízparti tevékenységek után. Emellett érdemes könnyű, laza szövetből készült ruházatot viselni, amely fedi a bőrt. Például hosszú ujjú ingeket, kalapot és napszemüveget. Javasolt elkerülni a napon való hosszabb tartózkodást a legforróbb órákban, hiszen ekkor a legintenzívebb a napsugárzás. Igyekezzen árnyékos helyeken tartózkodni, arra pedig különösen figyeljen, hogy a bőre ne legyen túl sokáig kitéve közvetlen napsugárzásnak.

   

  Leégés utáni krém

  Mit tegyünk, ha leégtünk?

  Ha napégést szenvedne, nagyon fontos a mielőbbi és megfelelő kezelés. Ezzel tudja enyhíteni a tüneteket, valamint elő tudja segíteni a bőr gyógyulását. Ehhez összegyűjtöttünk néhány hatékony módszert.

  Elsőként, érdemes hűteni a megégett bőrrészt. Tegyen hideg vízzel átitatott törölközőt az érintett területre, vagy zuhanyozzon langyos vízzel. Ez segít csökkenteni a bőrpírt és enyhíti a fájdalmat. Használjon lágy, hidratáló krémet vagy aloe vera gélt, hogy megnyugtassa a bőrt. Kerülje az alkoholtartalmú termékeket, mivel ezek bőrét tovább száríthatják. Ha nagyon fájdalmas a napégés, szükség esetén fájdalomcsillapítókat is vehet be.

  És végül, de nem utolsó sorban fogyasszon sok folyadékot, különösen vizet. Ezzel tudja pótolni a dehidratációt, amit a napégés okozhat. Emellett a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása minden nap fontos, különösen a nyári hónapokban.

  Amennyiben súlyosabb a napégés, vagy a tünetek nem enyhülnének néhány napon belül, mindig forduljon orvoshoz. A szakember segíteni fog a megfelelő kezelésben, és kizárhatja a súlyosabb komplikációkat.

  Összefoglalva, védelmezze bőrét a napfény káros hatásaitól, és ha napégést tapasztal, gondoskodjon a megfelelő kezelésről. Ezzel hosszútávon megőrizheti bőre egészségét és megelőzheti a súlyosabb problémákat.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező