Anyajegy eltávolítás: Fontos információk és tanácsok

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  Megelőzés: Az egészséges bőr alapjai

  Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb információkat az anyajegyekről, az anyajegy eltávolítás lehetőségeiről, valamint hogy hogyan ismerhetjük fel a rosszindulatú elváltozásokat és miként  védekezhetünk ellenük.

  Ezek a kisebb-nagyobb foltok gyakran vonzzák a figyelmünket, és sok ember érdeklődik a jelentésük és az egészségre gyakorolt hatásuk iránt. Fontos megérteni, hogy bár az anyajegyek általában ártalmatlanok, bizonyos esetekben megváltozhatnak, és súlyosabb egészségügyi problémákat jelezhetnek.

  Bőrünk természetes jelensége: Az anyajegyek

  Az anyajegyek olyan pigmentált sejtek csoportjai, amelyek az úgynevezett melanociták által termelődnek a bőrünkben. Ezek a sejtek melanint termelnek, ami a bőrünk, a hajunk és a szemünk színéért felelős. Általában a születésünktől kezdve egészen a negyvenes éveinkig jönnek létre, és idővel elhalványulhatnak. Az anyajegyek színe lehet barna, fekete, vöröses vagy akár rózsaszínű. Általában szimmetrikusak, legtöbbször kerek vagy ovális formájúak, és jól meghatározott szélekkel rendelkeznek, az átmérőjük pedig 6 milliméternél kisebb.

  A leggyakoribb típusa a bőr két felső rétegében kialakuló úgynevezett festékes anyajegy, melyekkel nincs sok gondunk. Előfordulnak viszont olyanok is, amelyek mélyebb rétegekből indulnak ki, a felületük karfiolszerű, és nem ritkán szőrszálakat is tartalmaznak. Ezek akár 20 cm átmérőjűek is lehetnek, melyek azon kívül, hogy nem túl szépek, hamarabb elrákosodhatnak.

  Az anyajegyek változásainak figyelése

  Az egészséges bőr megőrzése és az anyajegyek védelme érdekében fontos megfelelő fényvédőt használni. Célszerű kerülni a túlzott napozást, különösen a legforróbb órákban. A túlzott napfénynek való kitettség hozzájárulhat az anyajegyek megjelenéséhez és változásaihoz. Érdemes rendszeresen önvizsgálatot tartani, megvizsgálni az anyajegyeinket, illetve időnként bőrgyógyászati ellenőrzést is végeztetni.

  Ha bármilyen változást észlelünk, mint például növekedést, színeváltozást vagy fájdalmat, fontos szakemberhez fordulni. Egy bőrgyógyász vagy plasztikai sebész segíthet az anyajegyek értékelésében és szükség esetén az eltávolításában.

  Anyajegy típusok és veszélyességük

  Lentigo simplex vagy egyszerű anyajegy

  Általában nem jelent különösebb veszélyt a bőrrák kialakulásának szempontjából, mivel egyszerű pigmentált foltok, amelyeket például napfény okozhat, de általában nem alakulnak át rosszindulatú daganattá.

  Lentigo simplex vagy egyszerű anyajegy

  Solaris lentigo vagy napozás által kiváltott anyajegy

  A hosszú távú napozás vagy napégés következtében kialakult anyajegyek növelhetik a melanoma kockázatát, különösen, ha rendszeresen nagy mennyiségű UV-sugárzásnak vannak kitéve.

  Solaris lentigo vagy napozás által kiváltott anyajegy

  Becker anyajegy

  Általában a bőrön megjelenő barna vagy fekete pigmentált folt, amely ritkán válhat rosszindulatú daganattá, de egyes esetekben, különösen nagyobb méretű és számú anyajegyek esetén, növelheti a melanoma kockázatát.

  Becker anyajegy

  Mongol folt

  Nincs szerepe a bőrrák kialakulásában.

  Mongol folt

  Kék anyajegy

  Ritka, de általában nem alakul ki bőrrák a nyomán, bár nagyon ritka esetekben rosszindulatúvá válhat.

  Kék anyajegy

  Közönséges anyajegy

  Ezek a leggyakoribb anyajegy típusok, és általában nem veszélyesek, bár fontos figyelni a változásokra, és orvossal konzultálni, ha bármilyen eltérést észlelünk.

  Közönséges anyajegy

  Diszplasztikus naevus vagy diszplasztikus anyajegy

  Ezek a szokatlan formájú és színű anyajegyek növelhetik a melanoma kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha nagyobb számban és/vagy nagyobb méretben vannak jelen a bőrön.

  Diszplasztikus naevus vagy diszplasztikus anyajegy

  Az anyajegy eltávolítás módszerei

  Az anyajegy eltávolítása lehetőséget nyújt az esetlegesen gyanús elváltozások kezelésére vagy esztétikai problémák megoldására. Különböző módszerek léteznek erre, beleértve a sebészi eltávolítást, a lézeres kezelést vagy a krioterápiát. Ezek közül az eljárások közül a legalkalmasabbat a bőrgyógyász vagy plasztikai sebész választja ki az egyedi eset alapján.

  Az anyajegyek rákos elváltozásainak felismerése

  A rákos elváltozások felismerése rendkívül fontos a bőr egészségének fenntartása érdekében. Ha az anyajegy hirtelen nő, színét megváltoztatja, vagy aszimmetrikussá válik, azonnal konzultálni kell egy szakemberrel. Egy rosszindulatú anyajegy gyakran viszketést, égést, korpásodást vagy vérzést okozhat. Ha bármilyen ilyen tünetet észlelünk, ne késlekedjünk, és azonnal forduljunk orvoshoz.
  Ha a családban előfordult melanoma vagy más bőrrák, vagy ha Ön korábban már melanomában vagy más bőrrákban szenvedett, különösen fontos rendszeresen ellenőrizni az anyajegyeket. Fontos kiemelni, a változások nem jelentik automatikusan azt, hogy egy anyajegy rosszindulatúvá válik.

  Az anyajegyek figyelemmel kísérése és szakszerű kezelése, esetleg az anyajegy eltávolítás kulcsfontosságú az egészséges bőr fenntartásához és a rákos elváltozások megelőzéséhez. Minden ember testén más és más anyajegyek találhatók, és mindenki egyedi a bőrének jellemzői tekintetében. Ne habozzon konzultálni szakemberrel, ha bármilyen aggálya vagy kérdése van velük kapcsolatban.

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező