Rákos anyajegy, félelmek, felismerés, megelőzés

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső sebkezelési centrumunkba!
Adja meg nevét és email címét, hogy értesülhessen a legújabb sebkezeléssel kapcsolatos információkról.

  Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb információkat az anyajegyekről. Ezek a bőrünkön található kis foltok gyakran vonzzák a figyelmünket, és sok ember érdeklődik a jelentésük és az egészségre gyakorolt hatásuk iránt. Mindenki fél a rákos anyajegy megjelenésétől a bőrön. Megtudhatja, hogyan védekezzen és miként ismerheti fel a rosszindulatú elváltozásokat.

  Az anyajegyek olyan pigmentált sejtek csoportjai, amelyek az úgynevezett melanociták által termelődnek a bőrünkben. Ezek olyan sejtek, amelyek melanint termelnek, és ez a pigment felelős a bőrünk, a hajunk, valamint a szemünk színéért is. A legtöbbjük születésünktől a negyvenes éveinkig jön létre, és vannak, amelyek idővel elhalványulnak.

  Az anyajegyek általában barna vagy fekete színűek lehetnek, de vannak olyanok is, amelyek vöröses vagy rózsaszínűek, a színük egységes. Általánosságban szimmetrikusak, tehát az egyik felük tükörképe a másiknak, legtöbbször kerek vagy ovális formájúak. 6 milliméternél kisebb az átmérőjük, éles és jól meghatározott széleik vannak. A leggyakoribb a bőr két felső rétegében kialakuló festékes anyajegy, melyekkel nincs sok gondunk. Előfordulnak viszont olyanok is, amelyek mélyebb rétegekből indulnak ki, a felületük karfiolszerű, és nem ritkán szőrszálakat is tartalmaznak. Ezek akár 20 cm átmérőjűek is lehetnek, melyek azon kívül, hogy esztétikailag nem mutatnak túl szép látványt, hamarabb elrákosodhatnak.

  Az egészséges bőr megőrzése és az anyajegyek védelme érdekében érdemes megfelelő fényvédőt használni, illetve védőruházatot viselni. Jó, ha kerüljük a túlzott napsugárzást, különösen a legforróbb órákban. A túlzott napfénynek való kitettség hozzájárulhat az anyajegyek megjelenéséhez és változásaihoz. Időről időre érdemes önvizsgálatot tartani, és megvizsgálni az anyajegyeinket, illetve időnként bőrgyógyászati ellenőrzést végeztetni. A szakember segíthet az anyajegyek értékelésében és nyomon követésében, fel tudja ismerni a potenciálisan kóros anyajegyeket, és szükség esetén további vizsgálatokat vagy eltávolítást javasolhat. Anyajegy eltávolítás témában írtunk már bővebben.

  Az anyajegyek általában ártalmatlanok. Előfordulhatnak azon bizonyos esetek, amikor megváltoznak. Erre érdemes figyelmet fordítani, mivel néhány esetben súlyosabb egészségügyi problémákat is jelezhetnek, ilyenkor érdemes szakemberrel konzultálni.

   

  Felismerhető a rákos anyajegy?

  Ilyen lehet egyrészt, ha az anyajegy hirtelen megnő vagy nagyobb lesz, megváltozik a színe vagy több színárnyalat jelenik meg benne. Másrészt, ha aszimmetrikussá válik, azaz az egyik felének alakja eltér a másiktól, vagy nem szabályosan szegélyezett. Előfordulhat viszketés, égő érzés, korpásodás, fájdalom vagy vérzés is körülötte. Általánosságban elmondható, ha új anyajegyek jelennek meg a bőrünkön, vagy a meglévőkben tapasztalunk bármilyen változást, azt érdemes orvossal megvizsgáltatni. Ha a családban előfordult melanoma vagy más bőrrák, vagy ha Ön maga korábban már melanomában vagy más bőrrákban szenvedett, különösen fontos rendszeresen ellenőrizni az anyajegyeit. Fontos kiemelni, a változások nem jelentik automatikusan azt, hogy egy anyajegy rosszindulatúvá válik.

  Rákos anyajegy, félelmek, felismerés, megelőzés

  Minden ember testén más és más anyajegyek találhatók, és mindenki egyedi a bőrének jellemzői tekintetében. Ha bármilyen kétségei vannak az anyajegyeivel kapcsolatban, mindig forduljon szakemberhez.

   

  Sebkezelési centrumaink

  Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

  Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

  Időpontkérés orvoshoz   A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

   Üzenetküldés sebkezelési centrumnak

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező