Mennyi ideig tart a műtéti sebek gyógyulása?

A modern sebészeti eljárásoknak köszönhetően a műtéti sebek sokkal kisebb nyomot hagynak az ember testén, azonban a sebek gyógyulása eltérő lehet a páciensek között.

Mi befolyásolja a műtéti seb gyógyulását?

  • A műtéti bemetszés helye. Azok a testrészek, amelyek gyakoribb mozgatásnak vannak kitéve (térd, könyök, váll) lassabban gyógyulnak, mint azok, amelyeket kevésbé használunk a mindennapok során.

  • A seb elzárása, varrása. Bizonyos módszerek gyorsabb gyógyulást biztosítanak – például a ragasztott szövetanyaggal elzárt sérülések hamarabb tűnnek el, mintha csupán összevarrnánk a sebet.

  • Sebkezelés. A műtéti bemetszés utógondozása kiemelt fontosságú. Ha körültekintőek és türelmesek vagyunk, el tudjuk kerülni a hegesedést is.

Milyen szakaszai vannak a műtéti seb gyógyulásának?

Gyulladási fázis: gyakorlatilag a sebesedés első fázisa; azonnal kezdetét veszi és nagyjából hat napig tart. Ebben az időszakban jelentős mennyiségű vér áramlik a seb környékére.

Proliferatív fázis: míg az első szakaszban a szervezet gyulladás útján reagál, a proliferatív fázis során új vérerek fejlődnek, tápanyagban gazdag vérrel ellátva a sebhelyet és környékét. Ekkor kezdenek kialakulni az új szövetek is – a teljes folyamat heteken át tarthat.

Érési fázis: a legutolsó fázist az új sejtek kialakulása jellemzi. Ezek nem csak a sebet gyógyítják, tompítják az utólagos hegesedést is. Mindez már az új szövetek megjelenése után történik, nagyjából egy-másfél hónappal később. Az érési fázis hosszú hónapokon – súlyosabb sérülések esetén éveken – át zajlik.

A műtét után 3-6 napig vérezhet a bemetszés; ezt a seb súlyossága, mérete, helye, illetve a zárási metódus befolyásolhatják. Ilyenkor a váladékozás, gennyedzés természetes válaszreakció. Időnként gyulladás is előfordul, ám amíg ezt nem kíséri láz vagy növekvő fájdalom, nincs ok az aggodalomra.

Ha egy nem túl mély bemetszést orvosi szuperragasztóval zártak le, akár egy hét alatt is benőhet a sérülés. Pár hónappal később teljesen be is gyógyul.

Ha kapcsok vagy nem oldódó varratok jelentik a megoldást, a gyógyulás mértékétől függően a 3.-10. napon érdemes ezeket eltávolítani.

Ha a kapcsok eltávolítása után nincs újabb nyílt seb, a szervezet azonnal elkezd új bőrsejteket termelni a teljes gyógyulás érdekében.

Ha viszont az eltávolítási procedúra közben újabb sebek jelennek meg, azokat is kezeljük, hogy elkerüljük a fertőzésveszélyt!

Amikor a vérzés és a gennyezés abbamarad, az ereken keresztül tápanyagban gazdag vér gyűlik az érintett területre, ezzel elősegítve az új sejtek kialakulását. Egy héttel-egy hónappal ezután egy vékony bőrréteget észlelhetünk, amely fokozatosan kezdi elzárni a bemetszést. Hegesedés is előfordulhat; főként, ha nem tartjuk nedvesen a sebet. A kialakuló vart nem érdemes piszkálni: lekaparva újra vérzést idézhetünk elő, a gyógyulási folyamat pedig kezdődhet elölről. A hegesedés a folyamat természetes velejárója (de azért figyeljünk a szaporodó hegekre!). Miután a sebhely összeforrt, a felhám növekedésnek indul, és megkezdődik a teljes elzáródási folyamat. Ez hónapokig, gyakran évekig is eltarthat, de a seb ilyenkor már begyógyult, és nem nyílik fel könnyen.


 

Kérjen időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot kérni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont kérés

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező