Műtét utáni sebkezelés

Az otthoni ápolás szabályai

Sikeres műtétnek csak az tekinthető, amely után a műtéti sebek is megfelelően és komplikációktól mentesen gyógyulnak. A legnagyobb kockázatot a seb elfertőződésének lehetősége jelenti. Ez a kockázat csak csökkenthető, de teljesen a legnagyobb gondosság mellett sem zárható ki. A műtét nem ér véget a műtéti seb bezárásával! A záróakkordot a seb végleges, megnyugtató gyógyulása jelenti, mikor a beteget már csak egy heg, egy halvány vonal emlékezteti a történtekre.

A műtéti sebek előnyei a gyógyulás során

A műtéti sebek az esetek többségében viszonylag jól gyógyuló sebnek tekinthetők, hiszen a műtét során is megfelelő gondossággal ejtették a beavatkozás elvégzéséhez szükséges sebet oly módon, hogy az majd minél tökéletesebben regenerálódhasson. A sebszélek szinte kivétel nélkül jól illeszkednek, összesimításuk, varrásuk emiatt egyszerűbb. A steril körülményeknek köszönhetően a seb tiszta, nagyon ritka a szennyeződés és fertőződés, és általában nem történik szövetroncsolódás. A kórházi kezelés időtartama alatt a seb ellátását szakszerűen és kellő rendszerességgel elvégzi a személyzet.

 

Az otthoni ápolás tudnivalói

Az otthoni sebkezelés során a legfontosabb, hogy a kezelőorvosunk által elmondottakat pontosan betartsuk, így elősegíthetjük a seb mielőbbi teljes gyógyulását. Már a műtét előtt tájékozódjunk a várható sebeink gyógyulásának lefolyásáról, az otthoni ápoláshoz szükséges eszközökről és ezeket lehetőleg előre szerezzük be.

A műtéti sebek ellátása fedőkötéssel történik, amelyet az orvosi utasításnak megfelelően kell cserélnünk és fertőtlenítenünk. Ügyeljünk arra, hogy a kötést ne érje víz, ne szakadjon, ne szennyeződjön, hiszen ezek mind fertőzésveszélyt jelentenek.

Ha a seb környéke megduzzad, pirossá, fájdalmassá válik, esetleg gennyezni kezd, az a seb elfertőződésére utal. Ilyen tünet lehet még a láz, hidegrázás, rossz közérzet is, ezekben az esetekben feltétlenül menjünk vissza a műtétet végző orvoshoz.

 

A sebgyógyulás műtét után

Ha a sebgyógyulás normál ütemben zajlik és nem lép fel zavaró tényező, akkor általában 5-7 nap alatt begyógyulnak a műtéti sebek, és lehet menni varratszedésre. Amikor azonban zavar szenved a sebgyógyulás, szeptikus állapot alakulhat ki, ami a szövetek roncsolódásának komoly veszélyét rejti magában. Külső műtéti sebeknél ez az elváltozás csak a zsírszövetben észlelhető, ám súlyosabb esetben mélyebb szövetekre, egyes erekre kiterjedve akár trombózishoz is vezethet. A sebben keletkező váladékot ilyenkor általában a seb újbóli megnyitása után leszívják (drenálják), kitisztítják, majd újra zárják a sebet. A súlyos sebek kezelése orvosi feladat, ezért a fenti tünetek észlelése esetén ne halogassuk az orvosi ellátást.

 

Az elhúzódó gyógyulás veszélye: a felfekvés

A hosszasan elhúzódó otthoni ápolás egyik nagy kellemetlensége, ami akár életveszélyes állapothoz is vezethet, a felfekvés. A felfekvés a tartós nyomás hatására kialakuló szövetelhalás, fekély, ami súlyos fertőzést is okozhat. Ez általában idősebb, súlyos betegségükből kifolyóan tartósan ágyhoz kötött betegeket érint, de előfordulhat fiatalabb korban is, műtétet követő hosszan tartó gyógyulás során. Amennyiben tudható, hogy a betegséggel összefüggő, vagy a műtétet követő otthoni ápolás hosszadalmas lesz, fontos teendő a felfekvés megelőzése, amelyről a kezelőorvos tud tájékoztatást adni.

 

Amikor a sebgyógyulást betegség nehezíti

Van néhány olyan betegség, amelyek plusz rizikófaktort jelentenek a sebgyógyulás szempontjából, ilyen például a diabétesz, az érelmeszesedés, a rák és bizonyos immunrendszeri megbetegedések, valamint az elhízás. Cukorbetegség, érelmeszesedés esetén az elégtelen vérkeringés gátolja a szervezet természetes regenerációs folyamatait, az immunrendszeri kórképekben pedig eleve gyenge vagy hiányzik a beteg regenerációs készsége. Ezen betegségek esetén specifikus terápiát és kezelést ír elő a kezelőorvos, az alapbetegségre való tekintettel.

 

Ha mégsem gyógyul szépen a seb

A sebgyógyulás zavarai (pl. elfertőződés, gyulladt vagy keloidos heg) ma már igen jól orvosolhatók különféle szerekkel, illetve elkerülhetők a pontosan végrehajtott sebkezeléssel. A fertőtlenítő oldatok és eszközök ma már igen nagy variációban állnak rendelkezésünkre, így minden esetre kiválaszthatjuk a megfelelőt, beleértve az otthoni ápolást is (pl. cukorbetegség esetén speciális termékekből választhatunk). A heg túlburjánzásával gyógyuló seb, az ún. keloidos heg is megszüntethető speciális injekcióval, fagyasztásos és lézeres kezeléssel is, de találunk a kínálatban a végleges hegek eltüntetésére javallott kenőcsöket, készítményeket is. Sajnos kevesen tudják, de a hegek esetében különösen fontos a megfelelő fényvédelem is, különösen az első évben.

 

Foglaljon időpontot vagy küldjön üzenetet

Ha szeretne időpontot foglalni rendelőinkbe vagy kérdése van felénk, kérjük válasszon a megfelelő űrlapok közül!

Időpont foglalás

    A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező

    Üzenetküldés

      A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező